V gospodinjstvu potrebujemo vsaj dva noža: manjšega s krajšim rezilom za lupljenje in rezanje sadja in zelenjave in daljšega s širšim rezilom za sekljanje zelenjave, z njim pa je mogoče rezati tudi meso in kruh. Ko boste namenili kuhanju več časa, boste potrebovali tudi nož z daljšim, ožjim rezilom za pripravo mesa (za ločevanje mesa od kosti in odstranjevanje žil, kožic) in nazobčan nož za rezanje kruha. Zelo priročen je tudi "lupilnik", to je posebno oblikovan nož, s katerim zelo hitro in enostavno lupimo najrazličnejšo zelenjavo in sadje. Prednost dobrega "lupilnika" je tudi v tem, da so olupki tanki in je manj odpadka.

Dobri noži, ki dolgo ohranijo ostrino, so praviloma dragi, cene so namreč odvisne predvsem od kakovosti kovine. A življenjska doba dobrih nožev (če zanje primerno skrbimo) je dolga, lahko bi rekli, da so neuničljivi. Ostrine ne izgubijo le zaradi uporabe, še bolj pomembno je, kako z njimi ravnamo. Nožev ne smemo nikoli po nepotrebnem izpostavljati vročini in jih puščati v vroči vodi. Po uporabi jih moramo takoj pomiti, obrisati in pospraviti. Nožev (izjema so jedilni) tudi ne pomivamo v stroju. Ko jih kupujemo, preizkusimo oprijem in lego v roki. Predvsem za večje nože je pomembno, da niso prelahki. Keramični noži so cenejši in presenetljivo ostri, so pa zelo občutljivi na mehanske poškodbe ter se ob padcu na tla radi odlomijo.

Vir: www.zps.si, Dušica Breskvar