Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Suša prepolovila pridelek jabolk

V Sadjarstvu Mirosan so jabolka zaradi suše drobna, zaradi sončnih ožigov pa tudi precej poškodovana

ŽALEC - Veliko škodo zaradi suše bodo imeli letos tudi v Sadjarstvu Mirosan v Kasazah pri Žalcu. Še spomladi so načrtovali, da bodo na 86 hektarih rodnih nasadov pridelali okoli 3500 ton jabolk, zdaj pa kaže, da bo pridelka vsaj za polovico manj, zato bo pomoč države zelo dobrodošla.

Zaradi zelo visokih temperatur, ki so se letos povzpele na 35 stopinj Celzija ali več, jablane propadajo in venijo, plodovi pa so močno poškodovani zaradi sončnih ožigov. Pri nekaterih sortah so namreč sončni ožigi prizadeli kar polovico pridelka. Kot pravi vodja proizvodnje Davorin Gamser , so letos zaradi pomanjkanja padavin jabolka zelo drobna. Pri sortah gala in zlati delišes imajo plodovi komaj 55 milimetrov premera, kar je 10 milimetrov manj kot običajno. To pomeni, da jabolka najverjetneje ne bodo primerna za skladiščenje. Lahko bi jih namenili za predelavo, vendar so odkupne cene pri nas tako nizke, da se jim to ne obnese. Če jih odpeljejo v Bohovo, pojasnjuje Gamser, dobijo potem, ko pokrijejo stroške obiranja in prevoza, komaj dva tolarja za kilogram. Sadjarstvo Mirosan pa je letos poleg suše prizadela tudi toča, ki je 12. maja na tretjini nasadov oklestila približno sedem deset odstotkov pridelka in poškodovala še lubje dreves. Čeprav bo pridelek prepolovljen in je škoda v nasadih iz dneva v dan večja, v Mirosanu upajo, da bodo lahko s pomočjo malih sadjarjev jeseni kljub temu napolnili hladilnice, v katerih imajo prostora za okoli 7000 kilogramov jabolk. Letos so zgradili že tretjo hladilnico, ki bo začela poskusno obratovati sredi avgusta. Pred dvema letoma so bili pobudniki za ustanovitev organizacije proizvajalcev, ki je zaživela že lani, formalno pa bo urejena do konca letošnjega leta. Gre za projekt, v katerega so lani povezali 58 sadjarjev iz vse Slovenije. S skupnim nastopom na trgu se namreč lažje postavijo ob bok velikim trgovinskim sistemom, dosežejo boljše cene na trgu, zaradi boljše ponudbe in prodaje z enega mesta pa tudi boljše finančne učinke.
Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor