"Zdi se mi, da se utegne relativna večina na jesenskih volitvah odločiti prav za našo stranko," je prepričan Pahor. Stranka bo 5. julija na programski konferenci v Ljubljani sprejela alternativni vladni program, ki bo razvojno naravnan, konec avgusta bo predstavila nabor kandidatov za vladno ekipo, dokazala pa se je že, da zna voditi skozi spremembe, je izpostavil glavne razloge za morebitni volilni uspeh SD.

V alternativnem vladnem programu, s katerim se je 300 strokovnjakov ukvarjalo eno leto, se SD ne bodo ustrašili gospodarske negotovosti, ki prihaja po obdobju rasti. V SD se nameravajo odločiti za politiko relativnih gospodarskih in socialnih sprememb, ki bodo Slovenijo naredile dovolj konkurenčno za tekmovanje v globalnem svetu. "Lahko rečemo, da imamo program, ki odgovarja na izzive slovenske prihodnosti," je zagotovil Pahor.

Tudi zato bodo predstavili alternativno ekipo, a vsi ministri ob sestavljanju koalicije ne bi bili iz vrst SD, je opozoril. "Sem optimističen. Vem, da je to tvegano, ker lahko sproži vprašanja pri ljudeh," je dejal v zvezi s tem.

"SD nismo nikoli imeli odločilne vloge v politiki. Letos je lahko zelo drugače," je spomnil Pahor. Stranka se po njegovih besedah lahko ima za nosilca sprememb in modernizacije Slovenija, saj je sama morala skozi spremembe na demokratičen in preudaren način. Države namreč, zlasti v gospodarsko manj ugodnih časih, ni mogoče voditi s politiko konflikta, je še poudaril.

Na shodu, ki so se ga udeležili tudi predstavniki strank, s katerimi bodo SD skupaj nastopili na volitvah, medtem ko sta za glasbo poskrbela partizanski pevski zbor in skupina Orlek, je zbrane nagovori tudi novogoriški župan Mirko Brulc. Prav Pahor in Brulc naj bi se na Goriškem skušala jeseni prebiti v parlament na listi SD.

Novogoriški župan, ki je prepričan v zmago SD na parlamentarnih volitvah, je aktualno vlado okrivil za vse večje socialne razlike med ljudmi. Prav tako je volivce pozval, naj v nedeljo gredo na referendum in glasujejo za samostojno Goriško oz. Severnoprimorsko pokrajino.