Z bodočim kraljem v rokah

Vesna je hči livarja, pozneje strojnega tehnika in vodje nekega tozda v Litostroju, Ljubljančana Franca, ta pa sin Ivanke, ki se je po smrti svojega prvega moža znova poročila. "Očetova teta je bila modistka, naš ded pa je imel pred vojno v lasti kavarno Evropa," pravi Vesna. Frančeva žena ali Vesnina mama, Magda, je bila doma v Šmartnem pri Litiji, kamor se je njena družina preselila z Otlice nad Ajdovščino. Njena sestrična Nada, poročena Holinsky, pa je bila kustosinja v Gorenjskem muzeju. Magda je hči Gizele. "Ta moja babica je pred vojno delala kot kuharica in guvernanta na poljskem in britanskem veleposlaništvu v Beogradu. Nekoč, ko je prišla na eno teh veleposlaništev na obisk družina Karađorđevićev, je pestovala tudi kralja Aleksandra," pripoveduje Vesna, a je gotovo v zmoti, kajti Aleksander se je rodil že leta 1888, umrl pa leta 1934 pod kroglo atentatorja. Lahko pa da je pestovala njegovega prvorojenca in bodočega kralja Jugoslavije, Petra II., ki se je rodil leta 1925.

Deseto leto na kranjskih odrskih deskah

Vesna je zagledala luč sveta leta 1964. Sprva je njena družina živela v Šmartnem pri Litiji, dokler si ni sezidala hiše v Kranju, kjer je potem Vesna končala osnovno šolo in gimnazijo, a je že kot dijakinja igrala v takrat še ljubiteljskem Prešernovem gledališču, nastopila pa je tudi v filmu Sreča na vrvici. Na igralsko akademijo se je vpisala leta 1982 in čez 5 let diplomirala. Kot poklicna igralka je začela delati v Mestnem gledališču ljubljanskem, s katerim je sodelovala že prej. Med študijem je dobila nekaj vlog tudi v filmih. Od leta 1987 dalje je nekaj časa uživala status svobodne umetnice, dokler se ni leta 1990 zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Vendar je nastopala še v drugih gledališčih, tudi v lutkovnem, vse do leta 1997, ko je celjsko gledališče zapustila, naslednje leto pa sprejela angažma v kranjskem gledališču, kjer zdaj igra že deseto leto. Za svoje vloge je prejela več gledaliških in filmskih nagrad.

"Predstava, ki je bila moja bolečina"

V nekem intervjuju iz leta 2001 so jo v času, ko je na odrskih deskah nastopala v vlogi mladega spolno zlorabljenega dekleta, vprašali, ali taka vloga zahteva čisto posebno igralsko občutljivost. "Tudi drugačno igralsko tehniko," je odgovorila, "čeprav se to na prvi pogled ne vidi. Ta predstava pa je tudi moja bolečina ...