Storitev za zdaj ponujajo samo preko krematorija v Southamptonu, so v sporočilu za javnost zapisali v javnem podjetju.

Idejni projekt internetnega prenosa pogrebnih svečanosti na ljubljanskih Žalah sega v leto 2004. Predstavili so ga na srečanju evropskega združenja ASCE (Združenje kulturno pomembnih pokopališč), ki je aprila lani potekalo v Mariboru. Prikazano je pri članih združenja ASCE poželo izredno zanimanje, so poudarili.

V podjetju Žale so projekt razvijali dalje in 5. novembra lani kot prvi na svetu ponudili možnost spremljanja pogrebne svečanosti preko interneta tudi svojim strankam. Žale so za projekt porabile okoli 20.000 evrov. Storitev, ki je zaenkrat še brezplačna, je doslej naročilo 10 strank,.

Naročnik pogreba dobi uporabniško ime in geslo ter ju sporoči tistim, ki se pogrebne svečanosti ne morejo udeležiti. Prenos je mogoč z dveh lokacij. Nova storitev zajema spremljanje pogrebne svečanosti preko interneta z uporabo dodeljenega gesla in možnost nakupa zgoščenke s posnetkom pogrebne svečanosti. Ob spremljanju preko interneta pa je mogoče posredovati tudi sožalje žalujočim.

V podjetju Žale si štejejo v čast dejstvo, da so začetniki procesa virtualizacije pogrebnih svečanosti, saj s tem dokazujejo svoje prizadevanje za čim večjo kakovost in pestrost svojih storitev in zadovoljstvo svojih naročnikov, se še sporočili iz podjetja.