Slovenka leta je ob razglasitvi dejala, da glasovi bralcev dokazujejo, da ima v Sloveniji človečnost globoke korenine.

Po njenih besedah bi sicer na odru moralo stati vseh 14 nominirank, ki so s svojim delom dokazale močne vrednote in tudi dosegle spoštovanja vredne rezultate. V zahvalnem govoru je spomnila, da tudi za uspešnimi ženskami stojijo močni moški in dejala, da ne bi smeli vselej iskati kritike mačističnega sistema temveč izkazati spoštovanje moškim, ki so odvrgli bremena preteklosti.

Odgovorna urednica Jane Melita Berelak je dejala, da so bile nominiranke dvajsete izdaje natečaja za Slovenko leta še posebej predane, zavzete in zazrte v skupno prihodnost. Častni govornik Boris Kobal se je v nagovoru šegavo vprašal, zakaj nam morajo vedno vladati Janezi, namesto da bi jih nadomestile Urške.

Slavnostno prireditev v ljubljanski Drami je povezovala Anja Križnik Tomažin. Za glasbeno kuliso je poskrbel priložnostni orkester pod vodstvom dirigenta Matjaža Breznika, za koreografijo pa Željko Božič. Prireditev so popestrili še nastopi harmonikarja Janeza Dovča ter Ota Pestnerja, Zorana Predina in Arsena Dedića.