Delovna skupina je v poročilu, ki ga je vlada danes sprejela, odredila, naj se postopki predaje arhivskega gradiva nekdanje SDV Arhivu RS maksimalno pospešijo, da bo zakonska obveza čim prej izpolnjena. Delovna skupina je odredila tudi preventivni pregled arhivskega gradiva SDV v SOVA, ki se še nahaja v prostorih agencije in pripravo seznama preostalega gradiva nekdanje SDV, ki ga še hrani SOVA. Ko bo vlada omenjeni seznam pregledala, bodo gradivo predali Arhivu RS.

Skupina je predlagala tudi, da se Arhivu RS odobri povečanje kvote v kadrovskem načrtu za dve osebi, kar se doseže s prenosom kvote iz drugih državnih organov. Prav tako mora minister za notranje zadeve zagotoviti, da se vse razpoložljivo gradivo ministrstva pred 17. majem 1990 izroči Arhivu RS. Ministrstvo po potrebi obdrži dvojnike.

Zadnji sklep se nanaša na ohranjene zaporniške celice SDV, ki so jih našli na štirih lokacija ministrstva. Te je potrebno zaščititi pred nadaljnjim propadanjem. Tako mora ministrstvo za kulturo zagotoviti njihovo ohranitev in njihovo zaščito kot zgodovinski spomenik nacionalnega pomena.

Delovna skupina je sicer po Šturmovih besedah ugotovila, da je Arhiv RS v skladu z arhivsko zakonodajo iz leta 1997 prevzel t. i. arhiv ministrstva za notranje zadeve. Arhiv RS je od leta 1997 do 2006 postopno prevzemal tudi gradivo nekdanje SDV. Večina prevzetega gradiva zajema obdobje do srede 70. let preteklega stoletja. Arhiv RS je pri tem ugotovil, da je velik del gradiva uničenega, je povedal Šturm.

"O tem, da se je gradivo uničevalo, so ohranjeni podatki od leta 1962 do 1974", je pojasnil Šturm. Dodal je, da po tem letu ni več podatkov o uničevanju gradiva, čeprav se je gradivo domnevno uničevalo ob Titovi smrti leta 1980 in leta 1990, pred spremembo oblasti.

Ob obisku arhiva SOVA je delovna skupina v prostorih arhiva našla tudi napravo za uničevanje dokumentov. Direktorju SOVA Matjažu Šinkovcu so člani skupine izrazili dvom o primernosti namestitve te naprave v arhivske prostore. Po tem je direktor odredil odstranitev omenjene naprave, je pojasnil Šturm.

Na podlagi opravljenega pregleda dokumentarnih in arhivskih fondov ministrstva za notranje zadeve in policije je skupina ugotovila, da je na štirih lokacijah ministrstva - te so v Ljubljani (Beethovnova, Trdinova, Štefanova ulica) - vrsta gradiv, ki po mnenju komisije vsebuje gradivo, ki bi moralo biti opredeljeno kot arhivsko gradivo in vsaj delno, če ne v celoti, predano Arhivu RS, je še pojasnil Šturm, ki sicer ostalih zadev v zvezi z delovanjem SOVA - prisluškovalne naprave in obiska svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Aleksandra Lavriha na tajni lokaciji SOVA - ni želel komentirati. Dodal je, da člani delovne skupine ne želijo dajati podatkov, ki niso temeljito preverjeni.