Joras je za TV Slovenija dejal, da so naredili vse, da bi korita odstranili Hrvati, ker pa tega ne nameravajo storiti, jih bodo skušali odstraniti sami. Pripomnil je, da za trenutno dogajanje niso krivi hrvaški, ampak slovenski politiki. Premierja Janeza Janšo je vprašal, če je zadovoljen s tem, da ozemlje ostane okupirano. Znova je zagrozil z referendumom o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Avtoprevozniki napovedali zaporo

Sindikat slovenskih avtoprevoznikov je po poročanju TV Slovenija napovedal cestno zaporo na obeh straneh meje, če korita ne bodo odstranjena. Po besedah predstavnika sindikata se je takšen pregled na meji zgodil prvič. Prometni inšpektor Zvone Benčič je pojasnil, da je bil na mejnem prehodu v okviru rednih delovnih nalog. Joras je dejal, da je do zapleta s potnim nalogom prišlo po pomoti.

Pripravljeni tudi specialci

Na hrvaški strani je dogajanje opazovalo kakih 50 policistov, med njimi tudi pripadniki posebnih enot, ki naj bi imeli navodilo, da morebitno akcijo preprečijo. Slovenska policija je dobila navodila, naj se incidentom izogiba.

Predstavniki iniciative so korita skušali umakniti že v ponedeljek, a so si po pogovoru s hrvaškimi policisti premislili in dali Hrvaški čas do četrtka, da korita odstrani sama. Piransko sodišče je 4. maja razsodilo, da mora Hrvaška korita umakniti, ta pa je njegovo odločitev zavrnila in sporočila, da korita, ki jih je hrvaška policija postavila po aprilskem incidentu, stojijo na hrvaškem ozemlju.