Kot pevec in predvsem voditelj ste tesno povezani z radiem. Kaj menite o sodobnem radiu in o programih ter o radiu pred desetimi ali petnajstimi leti?

Povezanost je več kot tesna, je že kar usodna! Je kot strast: ljubezen in sovraštvo, odvisnost in zasvojenost. Včasih me izpolnjuje in sem srečen, drugič, ko sem slabe volje, pa je le služba. Sem že pravi radiozaver, pa še vedno čakam svojih "pet minut". Zdaj so nam menda obljubljene! Z vsem pridobljenim obrtniškim, glasovnim in jezikovnim instrumentarijem bi rad povedal kaj več, dodal več svojega. Morda mi bo dano, upanja še nisem izgubil. Sodobni radio se pač modernizira na vsakem koraku. Digitaliziranje, dopolnjevanje z drugimi elektronskimi mediji, je bolj ali manj uspešno. Predvsem se mi zdi, da postaja preveč agresiven do poslušalcev in da postaja nekaj, kar naj ne bi bil. Pri vsem tem napredku namreč postaja vsebinsko vse bolj ubog.

Kot pevec ste pomagali ustvariti precej zimzelenih hitov, ki si jih Slovenci in Slovenke še vedno požvižgavamo. Kakšno je vaše zadovoljstvo ob tem?

Zadovoljstvo je neizmerno. Saj se vendar vedno trudimo, da bo za nami ostala sled, da bo naše delo pustilo prihajajočim generacijam nekaj, po čemer se nas bodo spomnili. Nekaj, ki bo ljudem olajšalo življenje in jih naredilo bolj vesele ali zadovoljne. Pa naj bo to pesem, stavek, beseda - vseeno, kaj."

Vaša pesem za risanko Čebelica Maja je taka sled. Še zdaj jo generacije otrok, ki so že odrasle, jemljejo za edino pravo pesem o tej nagajivi čebelici. Kaj pravite na vse priredbe te pesmice?

Čebelica Maja je ravno to, kar sem govoril pri prejšnjem vprašanju. O priredbah ne bi govoril, saj so sad nekega drugega časa in okusa. Vsak naj si sam ustvari svoje mnenje. Me je pa sosedova punčka vprašala: "Res vi pojete Čebelico Majo?" Lepšega darila in priznanja si nisem mogel želeti.

Kaj potrebuje danes slovenska pesem, da se lahko obdrži na sceni več kot le nekaj mesecev ali kakšno poletje? Iz česa so narejene zimzelene melodije?

Zimzelene melodije potrebuje čas, natančneje - brezčasnost. Ko nastanejo, nihče ne ve, da bodo zimzelene, a poleg melodije, ki mora iti dobro v uho, potrebujejo tudi dobro besedilo, ki nosi sporočilo. Ta kombinacija mora priti do poslušalcev v pravem trenutku, v pravem obdobju, in če se obdrži, lahko postane zimzelena.

Če bi morali sestaviti lestvico svojih petih najboljših pesmi, kakšna bi bila?

Težko vprašanje, naj pomislim... Zimzelen, Zeleno sonce, Pevcu je pesem vse, Človek sem, ki nase nekaj da, Moje orglice.

Pesmi se danes tudi gleda, ne le posluša

Kaj menite o tem, da se sodobno glasbo bolj gleda kot posluša? S tem mislim na celo četo pevcev in pevk, ki dajo več na pojavljanje v družabnih kronikah kot na kakovostno petje.

Sodobni čas zahteva drugačen okus. Pesmi se danes tudi gleda, ne le posluša. Nič nimam proti, če so kakšne pevke pomanjkljivo oblečene.

Koliko let že vodite oddajo V nedeljo zvečer?

Menda petnajst let.

Marjan Kralj je bil in je legenda te oddaje, vi ste uspešno prevzeli njegovo dediščino in jo nadgradili. Koliko ste povzeli po Kralju in koliko ste dodali svojega v oddajo?

Z vsem spoštovanjem do Marjana Kralja, ampak od njegove V nedeljo zvečer nismo v zasnovi prevzeli nič. Čeprav skušamo ostati "stari", moramo s časom naprej. Zato sta zasnova in pristop do oddaje povsem drugačna.

Mladi upajo, da se bomo skupaj postarali

Kdo posluša vašo oddajo, kako se oddaja prilagaja sodobnemu času in ali so med poslušalci oddaje tudi mlajši?

Oddaja se noče prilagajati sodobnemu času, Radiozaver noče v korak s časom. Mlajšim poslušalcem se zdi naziv Radiozaver originalen in zanima jih, kako je nastal. Pravijo, da odpiram teme, ki so tabu med Slovenci, recimo pogovori o spolnosti. Drugi spet pravijo, da se zabavajo nad cinično in začinjeno oddajo. Nekaterim mladim poslušalcem se zdi, da se iz oddaje naučijo marsikaj koristnega o življenju, da sem nekakšen njihov učitelj. To mi godi. Mladi upajo, da bom še kakšno ušpičil in da se bomo skupaj postarali. Pišejo mi tudi za zgoščenke, zlasti Zimzelen (CD je izšel letos spomladi pri ZKPS, op.a.) je pri mladih nepričakovana uspešnica.

Kakšne so posebnosti te oddaje, kakšen je stik s poslušalci? Še vedno vztrajate pri pismih in nimate telefonskih klicev, elektronske pošte ali podobnega?

Kaj pa naj bi bilo narobe s pismi? Pisma so vendar nekaj, kar ne sme izginiti. Pismo da sporočilu še bolj osebno noto. Dobivam jih recimo od pesnikov kakor tudi njihove na novo izdane pesniške zbirke. Hvala bogu, da ljudje še znajo pisati pisma in pesmi!

Leta 2001 ste na primer dobili kristalni mikrofon kot priznanje za svoje delo. Vam take nagrade veliko pomenijo?

Stanovska nagrada kristalni mikrofon mi pomeni veliko več kot recimo dobljeni viktor, ker prihaja od ljudi, ki vedo, kaj tako delo pomeni.

Šport, narava, veliko seksa...

Bi lahko živeli brez radia, brez glasbe?

Brez glasbe pa res ne, sem pretesno povezan z njo.

Je ta oddaja glavnina vašega dela? S čim se še ukvarjate?

Zdaj mi bodo bralci Hopla malce nevoščljivi - s sladkim brezdeljem, in to kadar je le mogoče.

Kaj pa Janko Ropret zasebno? Imate posebne hobije, s čim se "odklopite" od vsakdanjega dela?

Hobijev je kar nekaj, šport, narava, veliko seksa. Hopla, kaj pa, če je vse res?