EdIT sicer poteka v treh državah – v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Sloveniji na šestih lokacijah, njen namen pa je med drugim študentom nuditi možnost, da v praksi preizkusijo in uporabijo svoje znanje, se še več naučijo o različnih tehnologijah, predvsem pa o vodenjuu projektov s pomočjo agilnih metodologij, o razvoju programskih rešitev in timskemu delu.

 

Izziv, s katerim se bo soočala skupina v Ljubljani, nosi naslov Pametna raba vode. Naloga študentov bo, da zgradijo sistem, ki bo omogočal spremljanje porabe vode in pripomogel k ozaveščanju ljudi o njeni porabi ter tako propomogel k njeni manjši porabi. V Mariboru pa bodo mladi možgani brbotali v iskanju rešitev za Večigralski bingo, igro, ki bi jo lahko uporabniki po vsem svetu igrali na vseh elektronskih naparavah – od mobilnikov do tabličnih računalnikov.

 

„Pri končni izbiri udeležencem poletne šole gledamo na uravnoteženost skupin tako po predznanju, izkušnjah in interesih. Prednost imajo študenti, ki jim programiranje ni tuje, zato tudi ni naključje, da med prijavljenimi predladujejo študenti informatike in računalništva, elektrotehnike in matematike. Smo pa aimeli tudi študente drugih smeri, na primer jezikoslovja, filozifije, antropologije in grafičnega oblikovanja,“ opisuje Živa Gorup Reichmann, vodja razvoja kompetenc v Comtrade. Ti študenti so jih prepričali bodisi z izjemnim zanimanjem za programiranje bodisi s dodatnim znanjem, ki lahko v veliki meri pripomore k izboljšanju ravni rešitev.

 

„Dobra IT rešitev se od povprečne razlikuje zaradi odlične uporabniške izkušnje in tudi po vključevanju mehanizmov igrifikacije. In to je razlog, da stremimo k interdisciplinarnosti ekip,“ je pojasnila Živa Gorup Reichmann.

 

Po njenih besedah je EdIT idealna priložnost, da študentje preizkusijo, kako so svoje znanje sposobni uporabiti pri reševanju izzivov v skupini. V slabih dveh tednih skupnega dela morajo razviti prototip rešitve in ga predstaviti širši skupini zaposlenih v Comtrade. Nekateri projekti so bili odlična osnova za pripravi demo verzij, ki so jih uporabili na sejemskih predstavitvah, nekaj pa so jih upoorabili tudi za razmišljanje pri zasnovi realnih projektov.

 

A tako Živa Gorup Reichmann kot udeleženci poletne šole poudarjajo, da je tovrstno izobraževanje pomembno pri izboljševanju njihove zaposljivosti. Nika Dobnik, ki kot študentka trenutno že dela v Comtrade, pravi, da je to dobre priložnost, da te zaposlovalci opazijo. „Malo je priložnosti, kjer se lahko študentje preskusijo v delu na projektu in doživijo, kako je delati in sodelovati z drugimi. Takšna izkušnja se mi zdi zelo pomembna za službo, saj večina programerskega dela poteka v skupinah. To je res super izkušnja, ki ti da nova znanja, nova poznanstva in novo veselje do programiranja.«

 

»EdIT res ni tradicionalna šola. Je priložnost, da mladi svoje teoretično znanje in dosedanje izkušnje preskusijo v okoliščinah, ko prevzamejo odgovornost za končni izdelek in morajo sodelovati v skupini. Hkrati je to priložnost, da podjetje in zaposlene spoznajo tudi na drugačen način. Za Comtrade je EdIT priložnost, da spoznamo in prepoznamo ritem mladih ustvarjalcev ter odpremo prostor za medsebojno učenje,“ je še poudarila Živa Gorup Reichmann. Opis projektov in prijave zainteresirani študenti najdejo na http://www.comtrade.si/edit.