Thomas Beatie se je namreč rodil kot ženska Tracy Lehuanani Lagondino. Leta 1997 se je Tracy odločila spremeniti spol, kar je po nekaj operativnih posegih in jemanju testosterona tudi uspešno izvedla. Preobrazba ni bila popolna. Odločila se je obdržati rodilne organe. Kljub temu je Tracy brez težav zamenjala osebno izkaznico in vanjo zapisala novo ime. Spol je bil spremenjen.

Leto dni po svoji preobrazbi je Thomas spoznal Nancy in se zaljubil. Svojo ljubezen sta podkrepila s poroko in rojstvom kar treh otrok. Otrok, spočetih z donirano spermo, zaradi zdravstvenih težav ni donosila Nancy, temveč Thomas.

Zakonska zveza je lep čas potekala brez težav. S Havajev sta se preselila v Arizono in normalno živela naprej. Čeprav ju je tok življenja slednjič pripeljal do ločitve, si verjetno niti v sanjah nista predstavljala, da bo njuna spolna identiteta na sodišču postavljena pod vprašaj. Sodnik Gerlach ni vedel, kateri zakon naj uporabi za razvezo zakoncev s stalnim prebivališčem v Arizoni. »Imamo opravka z istospolno poroko?« se je spraševal. Če bi si odgovoril pritrdilno, bi zakonca Beatie moral zavrniti, saj se Arizona uvršča med tiste ameriške zvezne države, ki ne priznavajo porok istospolnih parov, četudi so sklenjene v zveznih državah, kjer je to dovoljeno. Beatijeva bi v tem primeru morala razvezo iskati kje drugje. Zakonca pred ločitvijo sta sedaj na trnih, ali jima bo sodišče dovolilo ločitev. Odločitev naj bi bila znana februarja.