Gre za začetek ponovljenega sojenja v primeru iz leta 1996, potem ko je hrvaško vrhovno sodišče zavrnilo omenjeno tožbo Zagrebške banke. Slednja v tem primeru zahteva poplačilo večmilijonskih zneskov v osmih valutah, med drugim v evrih ter ameriških in kanadskih dolarjih.

Hrvaška vlada je v letih 1995 in 2001 pooblastila Zagrebško banko in Privredno banko Zagreb (PBZ), da v njenem imenu vodita več kot 20 postopkov izterjave izplačila dolgov LB, ki so bili po razpadu Jugoslavije preneseni v hrvaški javni dolg, nato pa preko Zagrebške banke in PBZ izplačani hrvaškim varčevalcem LB.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je bilo v javni dolg prenesenih in izplačanih 544,4 milijona takratnih nemških mark (okoli 272 milijonov evrov).

Na današnjem naroku so odvetniki Zagrebške banke, kot tudi LB in NLB, soglašali, da za pričo povabijo Hrvoja Radovanića, nekdanjega pomočnika hrvaškega finančnega ministra za postopke z javnim dolgom.

Pričanje Radovanića je predlagala odvetnica Zagrebške banke Maja Špoljarić, da bi ugotovili okoliščine veljavnosti pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva ter preizkusili trditve, da predmet spora ni del nasledstvenega vprašanja držav na območju nekdanje Jugoslavije.

Odvetniki slovenskih bank oporekajo pooblastilom hrvaškega finančnega ministrstva in zahtevajo uradno mnenje hrvaške vlade o pooblastilih Zagrebški banki in PBZ, ki sta medtem prešli v last italijanskih bank.

Odvetnik LB Matija Pečatnik je ugovarjal tudi glede višine deviznih zneskov, ki jih v tožbi navaja Zagrebška banka, in zahteval podatke iz Hrvaške narodne banke (HNB) o stanju deviznih vlog zagrebške podružnice LB iz začetka 90. let prejšnjega stoletja.

Sodnica Jasmina Crnić je napovedala, da bo o datumu nove obravnave odvetnike pisno obvestila naknadno.

Pooblastila hrvaške države komercialnima bankama so sporna za Slovenijo, ki pogojuje ratifikacijo pristopne pogodbe med Hrvaško in EU v državnem zboru z umikom teh pooblastil.

Izhod iz zapletov s prenesenimi deviznimi vlogami hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB iščeta tudi finančna strokovnjaka Slovenije in Hrvaške, France Arhar in Zdravko Rogić, ki se bosta petič sešla 22. januarja v Ljubljani.

Kot so za STA povedali na slovenskem zunanjem ministrstvu, pričakujejo, da bosta strokovnjaka na torkovem sestanku našla predlog rešitve, ki bo omogočila dogovor med državama. Tudi na Hrvaškem pričakujejo, da bosta Arhar in Rogić takrat predlagala rešitev spora, ki bo sprejemljiva za obe vladi.

Medtem je za 11. februar na zagrebškem sodišču napovedana obravnava v enem od primerov tožb PBZ proti LB in NLB, ki je bila preložena oktobra lani.

Slovenska stran svari pred posledicami, če bi hrvaško sodišče v katerem od več kot 20 postopkov, ki jih PBZ in Zagrebška banka vodita proti LB in NLB, ugodilo tožbam. Za zdaj so hrvaška sodišča zavrnila še vse tožbe proti slovenskima bankama.