Španija je sicer danes izdala obveznice z dospelostjo leta 2015, 2018 in 2026. Povprečna obrestna mera na prve se je glede na zadnjo primerljivo avkcijo znižala s 3,282 na 2,476 odstotka, na druge s 4,680 na 3,988 odstotka, na tretje pa s 5,593 na 5,555 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sicer pa se je danes znižala tudi zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice na sekundarnem trgu, tako da je pristala najnižje po marcu lani. Na elektronski borzi MTS je trenutno pri 4,99 odstotka, kar je 0,15 odstotka pod izhodiščem.

Analitiki ocenjujejo, da razvoj dogodkov kaže, da trenutno ni treba skrbeti, da bi šla Španija po poti Portugalske, Irske in Grčije, ki so bile prisiljene zaprositi za splošno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Položaj države pa bi se lahko po njihovi oceni poslabšal, ko se bo krčenje javne porabe odrazilo na potrjevanju posojil s strani bank in se bo položaj gospodarstva dodatno poslabšal tudi zaradi zmanjšane zasebne potrošnje.

Današnja dražba je bila za Španijo prva v letošnjem letu. Ta država namerava letos prodati za 71 milijard evrov državnih dolžniških vrednostnih papirjev, medtem ko se je lani zadolžila za 57,1 milijarde evrov, kar je bilo 55 odstotkov več od pričakovane zadolžitve.

Potrebe španskega finančnega ministrstva po svežih finančnih sredstvih se krepijo, saj se večina španskih avtonomnih regij ni sposobna zadolževati na kapitalskih trgih. Poleg tega država beleži poglabljanje recesije.

Razmere se sicer umirjajo tudi v drugih evrskih državah v težavah. Povprečna obrestna mera na desetletne italijanske obveznice je tako na MTS trenutno pri 4,16 odstotka (0,14 odstotne točke nižje kot ob koncu trgovanja v sredo), na desetletne slovenske obveznice pa pri 4,74 odstotka (0,10 odstotne točke nižje kot ob koncu trgovanja v sredo).