Gre večinoma za drugorazredna in tvegana hipotekarna posojila, ki jih je Fannie Mae odkupovala od bank in jih predelala v vrednostne papirje ter prodajala naprej, zaradi česar se je leta 2008 znašla tik pred propadom. Skupaj s sorodno hipotekarno družbo Freddie Mac jo je potem dokončno prevzela država, ki ju je tako tudi rešila pred propadom.

Težave Bank of America so se poglobile julija 2008, ko je prevzela hipotekarnega velikana, banko Countrywide. Bilance te banke so bile polne drugorazrednih hipotek, ki so jih pred izbruhom finančne krize leta 2008 Američanom delili kot vroče žemlje, brez zagotovil, da so jih posojilojemalci sposobni odplačil.

Prevzem Countrywide se je vodilnim pri Bank of America in tudi politikom v Washingtonu uvodoma zdel modra naložba. Vendar pa so se nato težave z izgubami, tožbami in kaznimi le kopičile. Glavni izvršni direktor Bank of America Brian Moynihan je danes sporočil, da je poravnava bistveni korak naprej pri reševanju odprtih hipotekarnih vprašanj.

To so menili tudi borzni vlagatelji, saj so se delnice Bank of America še pred odprtjem borznega trgovanja podražile za 14 centov na 12,25 dolarja. Dogovor je res ugoden, saj je bil uvodni nominalni znesek glavnice posojil, o katerih so dosegli poravnavo, kar 1400 milijard dolarjev.

Bo pa posel vseeno bremenil poslovanje banke v zadnjem lanskem četrtletju, ko naj bi v ta namen oblikovala za okoli 2,7 milijarde dolarjev rezervacij.

Bank of America je tudi sporočila, da bo v naslednjem letu odprodala pravice do servisiranja okoli dveh milijonov hipotekarnih posojil v vrednosti 306 milijard dolarjev