Ekstremne napetosti na evropskih finančnih trgih so po opažanju ECB občutno popustile. "Odločilni sta bili napoved novih programov odkupa državnih obveznic s strani ECB avgusta in odločitev vrha EU konec junija o tesnejši integraciji Evrope," je poudaril Constancio.

Po teh dogodkih so se stroški refinanciranja držav, kot sta Španija in Italija, občutno znižali, in več bank si je znova zagotovilo dostop do finančnih trgov. V primerjavi z letom poprej se je tako ocena finančne stabilnosti v območju evra občutno popravila.

A kljub temu kriza še ni premagana. Kadar koli se lahko namreč znova zaostri, je posvaril Constancio. "Tveganja so še vedno tu, stanje je še naprej zelo krhko." Za samozadovoljstvo tako še ni čas.

Med največjimi nevarnostmi za območje z evrom ECB izpostavlja novo zaostrovanje državnih dolžniških kriz zaradi počasnih reform. Javni dolg držav je še naprej visok, prav tako pa bo potrebno še izvesti dogovorjene ukrepe na evropski ravni. Tako še ni čas, da bi države popustile pri zategovanju pasu in zmanjševanju javnih dolgov in javnofinančnih primanjkljajev, svari ECB.