Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Obama že pohvalil Netanjahuja za odločitev, da sprejme dogovor o prekinitvi ognja. Kot so sporočili iz Bele hiše, je Obama pred tem Netanjahuju predlagal, naj sprejme predlog, ki ga je oblikoval Egipt. Pri tem so v Washingtonu še poudarili, da je Obama Netanjahuju zatrdil, da Izrael s tem dogovorom ohranja pravico do samoobrambe.

Ameriška tiskovna agencija AP sicer že navaja, da bo glede na dogovor Izrael končal z vsemi vojaškimi aktivnostmi proti Hamasu na območju Gaze, palestinski borci pa bodo prenehali z raketnimi napadi na cilje v Izraelu.

Če bo prekinitev ognja zdržala 24 ur, bo Izrael odprl meje z Gazo in omogočil lažji prehod oseb in tovora. Garant dogovora pa bo Egipt, še navaja AP.

Odgovornost za eksplozijo na avtobusu prevzel Hamas

Za eksplozijo na avtobusu v Tel Avivu, v katerem je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, trije izmed teh huje, je odgovornost prevzel Hamas. Policija, ki je napad nemudoma označila za delo teroristov, išče dva osumljenca, ki naj bi že prej izvedla posamezna napada, poroča ruska televizija RT.

''Okoliščine eksplozije še preiskujemo,'' je sporočila tiskovna predstavnica policije Luba Samri.

Tiskovna predstavnica izraelskih obrambnih sil Avital Leibovich je prek twitterja sporočila, da je eksplodiralo pod oknom njene pisarne. ''Slišijo se sirene reševalnih vozil. Avtobus, ki je eksplodiral, pripada družbi Eged Company, ustavi pa se pred obrambnim ministrstvom,'' je pojasnila.

Po zadnjih podatkih naj ne bi šlo za samomorilski napad, saj je bila bomba sprožena od daleč.

Spopadi se nadaljujejo

Palestinske skupine so sicer danes obnovile raketno obstreljevanje Izraela, ta pa osmi dan nadaljuje obstreljevanje območja Gaze. Po podatkih Palestincev je bilo v izraelski operaciji na Gazo doslej ubitih več kot 140 Palestincev, najmanj 950 je ranjenih.

Omenjeno je sporočil palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur v pismu Varnostnemu svetu Združenih narodov, v katerem ga je pozval k obsodbi izraelske operacije, s katero želi Izrael končati palestinsko raketno obstreljevaje z območja Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zahtevo arabskih držav se je VS ZN odločil, da bo imel javno razpravo o razmerah v Gazi danes ob 21. uri po srednjeevropskem času, kljub bojaznim zahodnih držav, da bi to lahko škodilo prizadevanjem za dosego prekinitve ognja. Čeprav je Egipt v torek napovedal, Hamas pa pritrdil, da naj bi strani dosegli premirje že v torek, se to doslej še ni zgodilo.

Clintonova včeraj z Netanjahujem, danes Abasom

Za dosego prekinitve sovražnosti si na območju prizadeva tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se je v torek zvečer srečala z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem, danes pa se bo v Ramali sešla s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Clintonova je eksplozijo bombe že označila za teroristični napad. Nato naj bi odšla še v Egipt na pogovore z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem. Kot je dejala, morebitnega premirja ni pričakovati pred koncem njenih pogovorov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Izrael je danes sporočil, da so ponoči obstreljevali okoli sto ciljev na območju Gaze, od tega polovico podzemnih raketometov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z območja Gaze pa so izstrelili več raket na Izrael, ki pa niso zahtevale žrtev. V torek so sicer rakete zahtevale dve izraelski življenji, tudi prvega vojaka. Skupno jih je bilo od začetka operacije ubitih pet.

Ban izrazil globoko užaloščenost

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je glede napada izrazil globoko užaloščenost. "Nobenega opravičila ni, da se za tarče vzame civiliste," je dejal in izrazil solidarnost z ranjenimi.

Po drugi strani pa so napad v Gazi glasno proslavili. Po navedbah tujih tiskovnih agencij je z območja slišati številne strele v zrak, napovedovalec na televiziji gibanja Hamas pa je novico prebral z nasmeškom na obrazu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da po podatkih slovenskega veleposlaništva v Tel Avivu v eksploziji ni bil ranjen noben slovenski državljan. Slovenci v Izraelu so na varnem in v stiku z veleposlaništvom. Ministrstvo je prav tako odsvetovalo potovanja v Gazo in na jug Izraela.

Hrvaška tiskovna agencija Hina pa poroča, da je eksplozija odjeknila v bližini hrvaškega veleposlaništva. Vendar so iz hrvaškega ministrstva za zunanje in evropske zadeve sporočili, da eksplozija ni prizadela zaposlenih na veleposlaništvu, prav tako pa ni bil ranjen noben hrvaški državljan.

To je bil sicer prvi napad na izraelski javni prevoz od marca lani, ko je bila v eksploziji bombe blizu avtobusne postaje v Jeruzalemu ubita ena oseba, 30 pa ranjenih.