S prevzemom 100-odstotnega lastništva so odpravljene vse ovire za sanacijo CPL in za usposobitev vseh družb za suverenejši nastop na trgu ter tudi vse ovire za zagotavljanje vseh pravic delavcev CPL iz njihovega dela, so zapisali v sporočilu.

Delavci CPL so v tem tednu začeli stavkati, ker jim je družba dolgovala plače za avgust in september; če plač ne bi dobili ta teden, so napovedali vložitev predloga za stečaj.

Kot je danes za STA povedal predsednik stavkovnega odbora Janko Skvarča, jim je podjetje v torek izplačalo plače za avgust, izplačilo plač za september in oktober pa pričakujejo v prvi polovici prihodnjega tedna. Stavkalo je okoli 320 delavcev, pri čemer pa jih je 90 odstotkov na čakanju.

Patera, ki je registrirana v Italiji in je v lasti Rajka Mimovića, je napovedala, da bo dokapitalizirala CPL v višini 15 milijonov evrov.

Mimović je v sistem CPL prek Patere vstopil tik pred koncem lanskega leta. Takrat so menedžerji CPL Pateri prodali svoje deleže v podjetju CPL Naložbe, prek katerega so obvladovali družbo pooblaščenko, s tem pa tudi veliko večino delnic CPL. CPL ima v lasti KPL in TAČ.

Trije družbeniki podjetja CPL Naložbe, ki imajo v lasti skupaj 49,5 odstotka delnic, so se prejšnji teden dogovorili o prodaji svojih poslovnih deležev Pateri. Ta naj bi za njihove deleže v podjetju CPL Naložbe odštela skupaj 3,5 milijona evrov.