Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Vinko Gorenak noče populizma sindikatov, ti pa zavračajo njegove populizme

SPS: Stavka je zelo boleča za državni sporazum, to je morda razlog za populistične izjave Gorenaka

Ljubljana -  Notranji minister Vinko Gorenak se je v svojem blogu odzval na navedbe, da naj bi Stavkovni odbor Policijskega sindikata zoper njega zahteval vložitev kazenske ovadbe, zaradi domnevne zlorabe položaja oziroma prekoračitve pooblastil. Sindikat policistov Slovenije je za Dnevnik.si sporočil, da je razlog za "ministrovo populistično izjavo" morda dejstvo, da je njihova stavka "zelo boleča za državni proračun".

Vinko Gorenak (Foto: Tomaž Skale)

Pri tem Gorenak v svojem blogu navaja, da kazenske ovadbe še nima in da se ne more odzvati in komentirati nečesa, kar se še ni zgodilo.

Je pa prepričan, da se "v policijskem sindikalizmu dogaja populizem, ki nima nič skupnega s sindikalnim bojem za pravice zaposlenih policistov in kriminalistov, v večji meri gre za rivalstvo med obema sindikatoma in posledično za borbo za članstvo v enem ali drugem policijskem sindikatu".

Gorenak postavlja vprašanja

Pri tem se Gorenak med drugim sprašuje, "kako si drugače razlagati, da mojo enako potezo (primer spremembe Pravilnika o nadzoru državne meje) eden od sindikatov pohvali, drugi pa temu nasprotuje in mi grozi z odvetnikom? Kako si drugače razlagati dejstvo, da večina sindikatov stavka en sam dan, policijska sindikata pa stavko izvajata že več tednov? Kako si drugače razlagati dejstvo, da samo policijska sindikata zbirata podpise za referendum, ki se nanaša samo na prestavitev datuma izplačila regresa?"

Kako si drugače razlagati dejstvo, se še sprašuje Gorenak, da "26 sindikalnih central podpiše sporazum z vlado o tem, da ne bodo zahtevali referendumske presoje interventnega zakona, policijska sindikata pa tega ne podpišeta in napovedujeta zaostritev stavke?" Dodaja pa še vprašanje, kako da "26 sindikalnih central pristaja na 8-odstotno znižanje plač javnim uslužbencem, eden od policijskih sindikatov pa za izhodišče pogovorov z Vlado RS postavlja 22-odstotno povišanje plač do leta 2014?"

Policijski sindikat je vložil kolektivno tožbo zaradi neizplačila regresa

Sindikatoma "vsak dan ponuja roko"

Gorenak poudarja, da si želi zdravorazumskega razmišljanja predstavnikov obeh sindikatov, ki jima "vsak dan ponuja roko". "Do sedaj so bili, po lastnih izjavah v moji pisarni večkrat, kot pri predhodnikih v mnogih letih. Še so dobrodošli," tako piše Gorenak in poudarja, da bo "ob upoštevanju zdravega razuma in splošnega finančnega položaja države tudi v bodoče odprt za pogovore z njimi“, pričakuje pa, da bodo "opustili sindikalni populizem, borbo za članstvo in se pričeli normalno pogovarjati".

Njegove misli ob tem pa so "seveda pri tistih policistih in kriminalistih, ki svoje delo več kot korektno in odgovorno opravljajo. Z mnogimi se tudi vsakodnevno osebno srečujem. Slovenski policisti seveda povsem korektno in zakonito opravljajo mnoge težke naloge. Samo pomislimo na tragične uboje in samomore, ter prometne nesreče s smrtnim izidom v zadnjih dneh".

Brez sindikalnega populizma

Spominja tudi na največjo zaključno akcijo slovenskih kriminalistov pretekli petek, "ki ima ne le domač, temveč tudi vseevropski pomen". "Nihče od njih mi ni govoril o mali plači in stavki. Skrajno izmučeni in ponosni so govorili o svojem delu, čeprav vem, da so njihove plače nizke."

"Policijski sindikalisti bi morali končno spoznati, da se prava 'bitka' za položaj in ugled policijskega poklica začne in konča pri takem delu policistov in kriminalistov in ne s sindikalnim populizmom,“ zaključuje Gorenak.

SPS: Proračun našo stavko zelo občuti

S Sindikata policistov Slovenije so za Dnevnik.si so navedbe Gorenaka komentirali z besedami, da državni proračun njihovo stavko zelo občuti. "Podatki s terena kažejo, da so določeni ukrepi padli tudi za 90 odstotkov. Takšne motiviranosti in enotnosti v policiji nismo srečali že od leta 1991. Morda je ravno to razlog za včerajšnjo ministrovo populistično izjavo," sporočajo iz SPS.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
PS o Gorenakovih sumih: Paranoja ministra Gorenaka je odveč Lokalno

PS o Gorenakovih sumih: Paranoja ministra Gorenaka je odveč

V Pozitivni Sloveniji (PS) odločno zanikajo namigovanja ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, da se sestajajo s predstavniki policijskih sindikatov in skupaj z njimi pripravljajo interpelacijo zoper ministra. "Ministrova paranoja je odveč, njegovi 'neuradni podatki', ki jih navaja v svojem... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor