Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Spletni portret: Jože Dežman, zgodovinar, čigar stric je bil poveljnik gorenjske Udbe

(Foto: dokumentacija Dnevnika)

Rojen v Lescah, očetu Cirilu in materi Julki. Predniki njegovega očeta so kleni gorenjski kmetje, njegova mati je s Štajerske. V mladosti je želel biti arheolog, sedaj se večinoma ukvarja s povojnimi poboji. Včasih je veliko bral. Prvo službo je imel v Gorenjskem muzeju in to od leta 1979. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi diplomiral na Filozofski fakulteti šele leta 1997, in sicer iz filozofije. Tri leta kasneje je v muzeju postal muzejski raziskovalec. Vmes je urejal revijo Borec. Mimogrede – njegov stric Anton Dežman -Tonček je bil narodni heroj, udeleženec bitke v Dražgošah, poveljnik Udbe za Gorenjsko. Jože Dežman je v prvi Janševi vladi postal direktor Muzeja novejše zgodovine. Bil je tudi predsednik Komisije za urejanje grobišč. Takrat je zaslovel z razpisano denarno nagrado v višini 1000 evrov za vsako informacijo za povojno grobišče v okolici Mozlja na Kočevskem. Za svoj hobi preučuje romarsko kulturo na Brezjah, kjer je postavil stalno razstavo. Za seboj pa ima tudi zavidanja vredno politično kariero, saj je dvajset let deloval v ZSMS in Zvezi komunistov. Med drugim je bil tudi predsednik Komisije za ohranjanje in razvijanje revolucionarnih izročil pri RK ZSMS, za kar naj bi bila po njegovih navedbah kriva mladostna zmes rokenrola in komunizma. Nekoč zagrizen športnik živi v Bistrici pri Tržiču. Iz prvega zakona ima dva sinova, iz drugega z ženo zdravnico Lučko enega. Z drugo ženo se je spoznal 5.11.1994, ko ga je diagnosticirala za alkoholika. Zato je 27.11.1994 spil poslednje pivo. Z ženo in sinom jo rad mahne v Avstralijo ali pa obdeluje vrt na vikendu v Strunjanu.

Več spletnih portretov najdete tukaj.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Spletni portret: Mario Galunič, tv voditelj, ki ima rad  Šrilanko Kultura

Spletni portret: Mario Galunič, tv voditelj, ki ima rad Šrilanko

Mariborčan, ki živi v Ljubljani. Slovenist, ki je vzor lepe dikcije, in je bil dobro leto učitelj slovenščine. Od leta 1992 je doma na Televiziji Slovenija. Voditelj tv oddaj, kjer se prijazno kramlja in je zato za mnoge tašče idealen zet. Pa naj bo to Nedeljskih 60, Zoom, Mario ali Spet doma. Ista... Več »

Spletni portret: Filip Flisar, smučar, ki se nenehno umiva Arhiv Nedeljski

Spletni portret: Filip Flisar, smučar, ki se nenehno umiva

Do leta 2007 je Mariborčan treniral alpsko smučanje. Bil je zelo uspešen, šesti v smuku in osmi v superveleslalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu. A mu je nekaj reklo, da mora med ekstremiste. In je presedlal v discipline prostega sloga, med njimi v smučarski kros. To je izbral, ker rad vozi po... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor