Včeraj so na pol ure romali v sobo kranjskega okrajnega sodišča občani, ki niso plačali skupno okoli 300 evrov (povprečno po 30 vsak). Samo stroški prevoza enega od odvetnikov so presegali stroške toženega zneska. Med toženimi je bil tudi prvi človek civilne pobude Dimnik Tone Kristan, ki se že leta in leta bori za to, da bi država spremenila sporno in krivično zakonodajo.

"To je zame navaden kriminal," je dejal ob vabilu na sodišče. Omenjena pobuda se zavzema za svobodno izbiro dimnikarja, ki izvaja samo z zakoni predpisane ukrepe. "Tri različne račune sem dobil za enako storitev," je bil slabe volje Milan Bizjak, ogorčeno proti plačilu pa je bil tudi nekdanji znani gorenjski kriminalist Janez Rihar.

"Včeraj ponovno nisem dovolil dimnikarju v hišo. Imam peč na drva, po svojem osnovnem poklicu sem kvalificiran za čiščenje in vzdrževanje, odklanjam torej njihovo storitev - a nimam nič proti nadzoru, če sam zadevo dobro opravljam," je dejal pred vstopom v dvorano, ven pa prišel drugačne volje.

"Pokazali so mi odredbo, ki zahteva, da dimnikar opravi čiščenje. Ni mi preostalo drugega, kot da poravnam 50 evrov," je dejal in večina se je včeraj odločila za poravnavo in ne za nadaljevanje postopka.

Dimnikar ni kriv

Dimnikarstvo Dovrtel ima koncesijo za deset območij na Gorenjskem. So največje tako podjetje s 30 zaposlenimi.

Simon Dovrtel je včeraj predstavil drugo plat: "Izvajamo predpise in naši obiski so največkrat največja preventiva. Najprej stranko obvestimo, obisk je lahko preložen, potem gre dimnikar na pot, in če pride zastonj, to stane. In stroški bremenijo nas, ljudje pa imajo dimnikarje za dežurne krivce. Cene storitev določa država, še leta 2010 smo poslovali pozitivno, za lani pa bomo imeli izgubo tudi zaradi tega, ker dimnikarji naletijo na zaprta vrata, jezne občane," je dejal o težavah dimnikarjev.

Podjetje je v lasti očeta, vodi ga brat, sam pa se je odločil, da napravi doktorat na Fakulteti za organizacijske vede. "Morda bom potem lažje kos vsem problemom, ki nas pestijo. Naši dimnikarji včasih z delom ves dan ne pokrijejo niti lastnih stroškov," je dodal.

Plača dimnikarja se giblje med 600 in 900 evri, a je točen znesek odvisen od tega, kaj dimnikar dejansko naredi in zaračuna med delom na terenu. "Tragedija pod Pohorjem in tri ugasla življenja bi morali biti opomin, kako pomembno je naše delo in redno čiščenje, pravilno vzdrževanje in nadzor kurilnih naprav."

Civilna pobuda Dimnik vidi v ravnanju države in posledično dimnikarjev kup problemov za občane, ki lahko izberejo zdravnika, dimnikarja pa ne. Koncesijske pogodbe pa so le posledica predpisov, cene določa država in do zdaj so bile vse aktivnosti za spremembe neuspešne. Končna posledica pa je bil včerajšnji "obračun" na kranjskem sodišču, kamor so ljudje morali zato, ker niso plačali 20, 30, 40 evrov dimnikarju.