Danes, ko povsod vladajo trde tržne zakonitosti, se tem tudi na kmetijah ni mogoče izogniti. Ker se vsakemu kmetu ni uspelo zadosti hitro prilagoditi, je danes na podeželju videti več praznih hlevov in zaraščenih kmetijskih površin. Podeželje nezadržno umira, število brezposelnih iz vrst tistih "prebežnikov", ki so menili, da bodo lažjo eksistenčno rešitev našli v mestih, pa nenehno raste. Selce so nekoč premogle 180 glav živine, danes pa le še 15.

"Ob drugačni kmetijski politiki se nam z zdajšnjo krizo podeželja ne bi bilo treba srečevati. Za to so krivi le nepravi ukrepi. Med drugim tudi z nepremišljenimi subvencijami, zaradi katerih so danes nekatere kmetije podobne gradovom, pred katerimi so parkirani najsodobnejši dragi traktorji, nihče pa se ne vpraša, kako bo s to kmetijo čez pet, deset ali dvajset let, ker kmetijske svetovalne službe svojega dela ne opravljajo dobro in niso odvisne od sadov svojega dela," je kritičen Jože Rostohar, ki pravi, da za številne napačne ukrepe ni kriva le kmetijska politika, temveč politika nasploh.

Pet let čakanja na registracijo dopolnilne dejavnosti

"Ni res, da cene kmetijskih izdelkov določa trg. Določa jih politika," je odločen. Z ženo sta vzrejo govedi opustila pred dvajsetimi leti, ker so cene mesa preveč padle. Ker v kmetijski svetovalni službi v predalu niso imeli rezervnega scenarija, sta se morala sama znajti.

"Ker je žena zaradi propada krškega Laboda ravno takrat izgubila službo, se je odločila za samozaposlitev na kmetiji," pove Jože, medtem ko se je njegova Karolina večino časa našega obiska posvečala kupcem domačih dobrot. "Bila sva prva, ki sva se v tem prostoru lotila dopolnilne dejavnosti - proizvodnje suhomesnih izdelkov. Pa ne mislite, da je bilo to enostavno. Spomnim se je, kako je prijokala z zavoda za zaposlovanje, ker ji za ta korak niso ponudili pričakovane pomoči. Celih pet let muk je bilo za nama, preden nama je to dejavnost uspelo registrirati," se naš sogovornik spominja zgodnjih devetdesetih let. Meni, da sta s svojim znanjem in načrti tedaj nekoliko prehitela kmetijsko politiko, ki jima ni znala pomagati, prikrajšana sta bila tudi pri denarni pomoči, ker po lastnih besedah ni bil v pravi, kmetijstvu najbolj prijazni stranki.

Kakšne počitnice, na morje samo poslovno!

In kako je danes? "Letošnje poletje sva opravila že tisočo degustacijsko predstavitev najinih izdelkov, na kar sva zelo ponosna. To je garaško delo, ko moraš sam poskrbeti za trg. Po mojem bi to sodilo v delokrog zadrug, ki bi morale kmete povezovati, jih usmerjati in tržiti njihove produkte, pri čemer ne bi smele poslovati dobičkonosno," razmišlja Jože, ki pravi, da po vrsti let spoznavanja slovenskih krajev od Obale do Prekmurja zelo dobro ve, kaj jedo in iščejo Primorci, kaj Gorenjci in kaj preostali.

"Ni lepšega občutka, ko se zvečer domov pripelješ s praznim zabojčkom mesnin," pravi. Med drugim so dobrote njune kmetije spoznali tudi v Planici, kjer na naši najodmevnejši športni prireditvi sodelujeta že osmo leto. Celotno moštvo orlov na smučeh sta v promocijske namene gostila tudi na svoji kmetiji v Selcah, tam bogu za hrbtom, kot pravijo nekateri, saj smo jih tudi sami težko našli. Zdaj, ko si je že dodobra utrl pot do kupcev, si želi spremeniti tržni tok, kar pomeni, da bi meščani prihajali na podeželje in ne obrnjeno.

Ko smo ga vprašali po počitnicah, je le zamahnil z roko in dejal, da z ženo vidita morje, le kadar pripravljata degustacije v Kopru ali Piranu, sicer za dopustovanje nikoli nimata časa. Zaradi odplačevanja kreditov tudi nikoli ni opustil redne službe na Petrolu, zdaj pa se počasi odpravlja v pokoj.

Nasledniki? "Imava odrasla hčerko in sina. Sin je še doma, toda ker mu želim vse dobro, se mu ne upam ponuditi prihodnosti na kmetiji."

Jože in Karolina Roštohar se zadnjih deset let trudita na kmetijo privabiti tudi turiste. Ponudita jim lahko različne dobrote, odlično ocenjene na različnih sejmih in podobnih prireditvah. Karolina je med drugim na Bledu zmagala v kuhi žgancev. Najti ju je mogoče tudi na zemljevidu turističnih kmetij, obvestilno tablo pa so pristojni ob cesto postavili šele letos.