V Sloveniji potrebujemo streznitev in zavedanje, da je položaj resen, a tudi rešljiv, je na novinarski konferenci ob predstavitvi delovnega načrta SLS za prihodnji mandat v Ljubljani povedal Žerjav. Po njegovih besedah ni časa za "nakladanje in pripovedovanje pravljic", temveč skrajni čas za dejanja.

Med ukrepi za spodbuditev gospodarstva Žerjav izpostavlja znižanje davka od dohodka pravnih oseb, davčno olajšavo na reinvestiran dobiček za "greenfield" naložbe, uvedbo pavšalnih davkov in davčne olajšave za samozaposlovanje. Zavod za zaposlovanje RS bi preoblikovali v Agencijo za delo, do leta 2014 pa bi uvedli finančno policijo. Med ukrepi je tudi predlog ustavnega zakona z določitvijo maksimalne zadolžitve Slovenije.

Ob tem je po njegovih besedah nujno zmanjšati stroške javne uprave. Kot ključno izpostavlja krčenje števila ministrskih resorjev na deset. Prepovedali bi dodatno zaposlovanje v javnem sektorju ter opustili delovna mesta, ki ne prispevajo k ustvarjanju pogojev za razvoj v posameznih resorjih.

SLS napoveduje racionalizacijo števila državnih funkcionarjev

SLS napoveduje racionalizacijo števila državnih funkcionarjev, število agencij in uradov pa nameravajo zmanjšati za 50 odstotkov. Izpostavljajo še obdavčitev premoženja in luksuznih dobrin ter povečanje stopnje samooskrbe s kakovostno in zdravo hrano za 15 odstotkov. SLS izpostavlja še mehanizme za preprečitev zlorabe socialnih pravic in družbeno koristno delo za brezposelne.

Pri oblikovanju programa SLS so sodelovali tudi nekateri ugledni strokovnjaki, med drugim nekdanji predsednik ustavnega sodišča Janez Čebulj. Ta je pojasnil, da SLS predlaga ukinitev trajnega mandata sodnikov in predlaga obnovljiv mandat na prvi stopnji. Predlagajo še ločitev upravnega sodstva od drugih sodišč ter krepitev vloge računskega sodišča.

Žerjav zagotavlja, da bo SLS na volitvah nastopil samostojno in da jih ne zanima nobena od strank, tudi ne novoustanovljenih, ki pa jim želi dobrodošlico v politiki. Pomembno se mu zdi, da se ne delijo ali povezujejo na osnovi ideoloških tem. "Pripravljeni smo sprejeti odgovornost za vodenje te države in sodelovati v konstruktivnem političnem dialogu", je povedal predsednik stranke.

Na vprašanje, ali lahko najdejo skupni jezik s SDS pri ustavnih spremembah, ponavlja, da SLS ni navdušena nad naglim spreminjanjem ustave. Pripravljeni pa so se pogovarjati pri vprašanju ukinitve trajnega sodniškega mandata in glede vprašanja referenduma.

Žerjav sicer računa na čim več poslanskih mest v prihodnjem mandatu.