"Naš fižol, ki ga damo iz rok, mora biti brez kemije vzgojen v letošnjem letu in skuhan na drva oziroma na štedilniku. Naše ženske ga pripravljajo po hišah, in to brez vegete, kaviarja, ajvarja ali drugih dodatkov," malo za šalo in malo zares uspeh jedi pojasnjuje član društva Franc Petek, ki je skupaj s preostalimi vaščani to etnološko kulinarično prireditev obhajal že devetič.

Polne stojnice so se šibile pod dobrotami, kot so s fižolom polnjene paprike, fižolova solata, fižolova lazanja, kaša s fižolom, fižolove pogačice in fižolov kruh. Prvič pa so se na jedilniku znašle tudi morske jedi, med katerimi so bili tudi slastni, s fižolom polnjeni kalamari. Najmlajšim, ki so popoldne preživeli ob ustvarjanju umetniških stvaritev iz fižola, so se sline pocedile le ob fižolovem sladoledu, odrasli pa so brez pretirane izbirčnosti posegali po vsem. Najbolj uka željni so si nataknili predpasnike, poprijeli za lonce in se lotili učenja ribniških kulinaričnih skrivnosti. Tisti, ki so bolj skopuški od Ribničanov in so hoteli domov oditi z žepi, polnejšimi, kot so bili ob prihodu, pa so priložnost pograbili na fižolovi stavnici.

Da gre ribniški fižol, kljub večinskemu zmrdovanju najmlajših, res v slast, so po koncu prireditve pričale prazne posode ter prepir, ki se je med obiskovalci vnel zaradi odlične fižolove torte. Čeprav so na Škrabčevi domačiji spekli več kot deset fižolovih čokoladnih presenečenj, so se nekateri sladkosnedi očitno zbali, da bo dobrot zmanjkalo, še preden pridejo na vrsto.

A Ribničani ničesar ne prepuščajo naključju, zato je bilo prerekanje povsem odveč. Kdor pa je torto morda zamudili, se je lahko tolažil z nič slabšo fižolovo rulado, potico, pito in vrsto drugih sladic, s katerimi so gostitelji presenetili obiskovalce z vse Slovenije. "Zaradi fižola je vsa Hrovača teden dni v pogonu. Družimo se in se imamo radi, in to je bistvo prireditve," je ob zaključku zadovoljno dejal domačin Ivan Prelesnik.