Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Žaljivo dejanje Unije Istranov

V Bastii Umbri so za podlago plakata, ki je vabil na dogodek ob spominu žrtev fojb in italijanski eksodus iz Istre, uporabili italijansko streljanje talcev v Loški dolini leta 1943

Ajdovščina -  "Ne moremo dovoliti, da bodo naši krvniki po 70 letih pisali slovensko zgodovino, ki so jo ustvarjali borci proti fašizmu, tigrovci in partizani," so se pri civilni iniciativi Za Primorsko odzvali na plakat, ki je ob dnevu spomina, 9. februarja letos, v italijanskem kraju Bastia Umbra (pokrajina Perugia) v sodelovanju z Unijo Istranov vabil na počastitev spomina na žrtve fojb in istrsko-dalmatinski eksodus. Poseben gost dogodka je bil olimpijski boksarski zmagovalec iz Rima leta 1960 Nino Benvenuti, ki je bil pred 73 leti rojen v Izoli.

Nalagam galerijo
  • Božo Novak (levo ) in Marjan Bevk (desno) sta novinarjem zgrožena pokazala plakat, ki je vabil na prireditev ob dnevu spomina na žrtve fojb v Bastii Umbri v pokrajini Perugia. (Foto: Jani Alič)

Kot je povedal Božo Novak, tajnik CI Za Primorsko, so organizatorji za podlago plakata uporabili fotografijo streljanja talcev v vasi Dane na Križni gori v Loški dolini, 31. julija 1942. Gre za eksekucijski vod italijanske vojske, ki je med eno italijanskih ofenziv v hrbet ustrelil slovenske domoljube Franca Žnidaršiča, Janeza Krajca, Franca Škerbca, Feliksa Žnidaršiča in Edvarda Škerbca. "Kako si drznete skruniti spomin na naše ljudi, ki so v vojni proti vaši fašistični soldateski v drugi svetovni vojni bili pokončani samo zato, ker so bili Slovenci, in samo zato, ker si niso dovolili, da bi jim odvzeli besedo, pesem, dostojanstvo in svobodo," se sprašuje Novak in dodaja, da vojaki v čeladah niso Titovi vojaki, ampak italijanski, ki so bili podaljšana roka fašistične Italije in so sejali smrt po Sloveniji in drugod po svetu med drugo svetovno vojno, po Primorski pa že davno prej.

Predsednik Marjan Bevk pa je dodal, da se pri civilni iniciativi čudijo, da na plakat ni bilo reakcije iz Slovenije. S tem sramotnim dejanjem je vodstvo največje optantske organizacije Unije Istranov kot tolikokrat doslej, tako Bevk, pokazalo svoj pravi obraz. V protestnem pismu, ki so ga poslali županstvu v Bastii Umbri in Uniji Istranov so še zapisali, naj temnim silam v Italiji ne pade na pamet, da bi še kdaj pomišljala, da bi slovensko zemljo proglašali za svoja neodrešena ozemlja na vzhodni obali Jadrana.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor