"Po ocenah naj bi se naložba povrnila v 12 do 13 letih," je na projekt ponosen Ljubo Podoreh, direktor firme MT Solar, ki je elektrarno postavila. "Zagotovljena je likvidnost obratovanja in dober donos vloženih sredstev. Realni podatki bodo dosegljivi po letu dni delovanja, vendar zaradi optimalne lege fotovoltaičnih panelov pričakujemo doseganje načrtovanih rezultatov." Elektrarno so zgradili na površini okoli 5000 kvadratnih metrov. Sistem sestavlja 40 razsmernikov in 2718 monokristaličnih modulov. Moč elektrarne je nekaj več kot 500 kilovatov, predvidena letna proizvodnja pa naj bi presegla 520.000 kilovatnih ur električne energije.

"Za potrebe sončne elektrarne smo morali postaviti tudi dodaten transformator, prek katerega smo elektrarno priključili na javno omrežje. V primerjavi s proizvodnjo elektrike s fosilnimi gorivi bomo zmanjšali onesnaževanje z ogljikovim dioksidom v povprečju za 300 ton na leto. To pa zagotovo ni nepomembno v prizadevanjih za čistejše okolje," je dodal Podoreh. Primer sončne elektrarne v Poljubinju je tudi dober primer funkcionalne izrabe sicer zaraščenega in za kmetijstvo ali gradnje neuporabnega zemljišča za ekološko proizvodnjo električne energije.

Ohrabrena z naložbo pri Tolminu firma MT Solar, katere lastnika sta družbi Mines Team in Tep Tolmin, načrtuje nove tovrstne objekte. "Na Primorskem načrtujemo več lastnih elektrarn z do enega megavata moči, prav tako pa bomo elektrarne ponudili tržišču. Že do zdaj smo z našo opremo sodelovali pri sončnih elektrarnah v Breginjskem kotu v občini Kobarid. Na Primorskem je še veliko podobnih lokacij v naravi in neizkoriščenih streh, kjer bi lahko postavili manjše sončne elektrarne. Gradnja sončnih elektrarn je namreč z ekološkega in ekonomskega vidika še vedno zanimiva in ne glede na razmere še vedno v porastu tako pri nas kot v svetu," je prepričan Ljubo Podoreh.