Kot so v civilni iniciativi zapisali v javnem pismu ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču, gre za pravo homoseksualno prevzgojo otrok, ki naj bi se dogajala največkrat brez vednosti in dovoljenja staršev in ki vključuje tudi spodbujanje otrok, naj ne sprejmejo svojega naravnega spola, ampak naj si sami določijo spol, naj eksperimentirajo in preizkušajo različne spolne prakse, da bodo ugotovili svojo spolno usmerjenost, ter naj se otroci kot aktivisti udeležujejo Parade ponosa.

Od ministra tako civilna iniciativa pričakuje, da bo zaščitil učence in dijake pred škodljivimi posledicami "tovrstne radikalne ideologije" ter zagotovil izvajanje temeljne pravice staršev do obveščenosti in pristanka o zadevah, ki se tičejo njihovih otrok. Hkrati pričakujejo, da se Amnesty International Slovenije (AIS), Društvu Legebitra in drugim organizacijam homoseksualnih aktivistov, ki razširjajo tovrstno ideologijo, prepove delovanje v slovenskih šolah.

Ministrstvo: Pole so avtonomne

Z ministrstva za šolstvo so pojasnili, da se lahko dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem, v javnem vrtcu oz. šoli izvajajo samo z dovoljenjem ravnatelja, šole pa so pri tem avtonomne. Ministrstvo v takih primerih formalno nima predpisanih posebnih pristojnosti, za nadzor nad izvrševanjem predpisov s področja vzgoje in izobraževanja pa je pristojen Inšpektorat RS za šolstvo in šport kot organ v sestavi ministrstva, dodajajo.

Ker se v javnosti pojavljajo določeni pozivi in vprašanja v zvezi s tem, pa na ministrstvu napovedujejo, da bodo od šol v skladu s pristojnostmi pridobili informacije glede organiziranja tovrstnih aktivnosti.

Iz Legebitre, kjer že 12 let izvajajo delavnice izobraževanja o človekovih pravicah, pa so v izjavi za javnost opozorili na neupravičenost obtožb s strani omenjene civilne iniciative in Zavoda Kul.si - Zavoda za družino in kulturo življenja.

Dijaki si delavnice izberejo sami

Legebitra delavnice vedno v pripravlja in izvaja v sodelovanju s šolo in učitelji, njihove vsebine pa so javne in dostopne vsakomur. Prav tako delavnice največkrat izvajajo na povabilo šol, ponavadi v okviru obveznih izbirnih vsebin. Poleg tega so sodelujoči dijaki na delavnicah prostovoljno in si jih med aktivnostmi, ki jih nudi šola, izberejo sami.

"Teme, ki jih z dijakinjami in dijaki obravnavamo na delavnicah o človekovih pravicah, niso naša prepričanja, ampak temeljijo na civilizacijskem konsenzu današanje mednarodne skupnosti," so zapisali. "Ideologija, ki je temelj naših delavnic, tako ni 'homoseksualna ideologija', ampak ideologija človekovih pravic," so še poudarili.

Obtožbe na njihov račun tako razumejo kot organizirano javno spodbujanje in razpihovanje sovraštva, nestrpnosti in neenakopravnosti, kar sodi, kot še opozarjajo, med kazniva dejanja po slovenskem pravnem redu.

V Amnestyju še niso prejeli pritožbe

Z Amnesty International Slovenije so v sporočilu za javnost pojasnili, da že okoli leto in pol v svoji ponudbi delavnic nimajo delavnice na temo pravic istospolno usmerjenih. Sicer pa AIS v šolah sistematično že več kot 10 let izvaja delavnice o različnih človekovih pravicah in doslej še niso prejeli nobene pritožbe niti s šol niti s strani staršev.

Na pismo Civilne iniciative za družino in pravice otrok se je odzval tudi Darko Štrajn, sicer predsednik Liberalne akademije. Kot je zapisal, je "zgrožen nad nizkotnostjo in podlostjo tega besedila" in nad "brutalnimi lažmi" v njem.