Na posvetu, ki je potekal v okviru projekta Dobim - Dobim, ta pa deluje v okviru Evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti, so ocenili situacijo na področju zaposlovanja invalidov v razmahu štirih let od vpeljave zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, so v sporočilu za javnost zapisali v združenju.

Sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Damijana Peterlin je na posvetu poudarila, da je sodelovanje lokalnih skupnosti pri delovanju zaposlitvenih centrov v Sloveniji slabo. S spremembo zakonodaje na področju zaposlitvene rehabilitacije in zaposlovanja invalidov pa se bo položaj invalidskih podjetij precej spremenil, predvsem v smislu proračunskih sredstev, namenjenih njihovemu delovanju, kar sledi zahtevam evropske zakonodaje.

Ob tem je direktorica Sklada RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov Maruša Erbežnik izpostavila, da bodo s spremembami zakonodaje zavezanci za izpolnjevanje kvote dolžni oddajati mesečna poročila o realizaciji pogodbenih del za izpolnitev nadomestne kvote, s čimer bodo zaposlitveni centri v nekoliko ugodnejšem položaju kot do sedaj.

Predstavnici ministrstva za delo in republiškega sklada sta tudi omenili, da v prihodnosti zaenkrat ni predvidenih novih razpisov, ki bi dodeljevali zagonska sredstva za ustanovitev novih zaposlitvenih centrov, ampak bodo temu namenu zadostila odstopljena sredstva.

Na posvetu so izpostavili tudi problem zaposlovanja oziroma zagotavljanja dela za osebe, ki so zaključile zdravljene zaradi odvisnosti od drog. Po mnenju predstavnika Fundacije Vincenca Drakslerja Bena Fekonja bi bilo treba oblikovati aktivne programe zaposlovanja tudi za to ciljno skupino, so še zapisali v Šentu.