Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Obrezovanje malin in ribeza

Kako naj obrezujem maline in kako ribez? Lansko leto sem po končanem obiranju malin in ko so se veje, ki so rodile, začele sušiti, te porezala. Druge veje sem pustila, četudi so bile dolge meter in več. Sosed mi je rekel, da to ni prav in da moram spomladi vse veje porezati na do 50 centimetrov višine. Kaj je sedaj prav? Ali naj se spomladi pustijo novi jesenski poganjki, ki bodo to leto rodili, ali da vse porežem na 50 centimetrov? Ugotovila sem namreč, da so maline tisto leto, ko sem pustila dolge jesenske poganjke, bolje rodile, kakor tisto leto, ko sem jih porezala na prej omenjeno višino. Se je to zgodili po naključju? Pri ribezu je stvar težja. Pri malinah se veje, ki so rodile, začenjajo sušiti, pri ribezu pa tega ni. Kako naj vem, katere veje je treba porezati? Ali si jih naj v času rodnosti zaznamujem? Vrtnarica M., Nova Gorica

Pri malinah obstajata dva glavna tipa in sicer poletne, ki močno rodijo le kratek čas pozno poleti, in jesenske, ki rojevajo daljšo dobo, od poznega poletja vse tja do začetka zimskega mraza.
Od tipa malin je namreč odvisno tudi njihovo obrezovanje.
Poletne maline obrezujemo že po obiranju, potem ko so sredi poletja zrasle nove mladike. Ob vznožju izrežemo namreč vse rozge, ki so rodile v tekočem letu. Privežemo najmočnejše nove mladike. Naslednjo pomlad skrajšamo rozge na petnajst centimetrov nad vrhnjo žico in izrežemo vse pozeble vršičke. Odstranimo mrtve, obolele ali pregoste rozge in vse, ki rastejo vstran od vrste.
Jesenskim malinam v pozni zimi, preden začnejo ponovno rasti, obrežemo vse rozge, ki so rodile. S tem spodbudimo rast novih, ki bodo rodile jeseni.
Tudi za trajne in obilne pridelke ribeza je obrezovanje eno od pomembnejših opravil. Pred obrezovanjem moramo vedeti, da večina sadežev zraste na enoletnih poganjkih. Obrezovanje z gnojenjem vred spodbuja razvoj močnih novih poganjkov. Po sajenju skrajšamo vse poganjke na en brst nad tlemi. Naslednje leto odstranimo vse šibke in navzdol usmerjene poganjke. To naredimo pred zimo oziroma med zimskim mirovanjem. Ustaljene grme obrezujemo v enakem času tako, da odrežemo pri tleh od četrtine do tretjine dveletnega lesa in ves šibek starejši les. Vršičkov ni potrebno krajšati. Če je potrebno grm pomladiti, izrežemo večji del starega lesa in ohranimo le tiste veje, iz katerih poganjajo močni mladi poganjki. Če poženejo redki poganjki in če je grm zdrav, ga pozimi obrežemo tik nad tlemi. Poškodovane poganjke lahko obrežemo tudi takoj po obiranju.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor