Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

ZIME ŠE NI KONEC

Odmetavanje snega

S pomočjo snežne freze boste lahko hitro in učinkovito očistili poti - Izkušnje uporabnika in nasveti za nakup - Freza mora odmetavati suh in moker sneg - Gosenice ali kolesa?

Nalagam galerijo
  • Freza, sneg in sonce. Romantika, da ti zaigra srce...
  • Za najtežje razmere in visok sneg so freze na gosenicah edina racionalna odločitev.
  • Tudi freza na kolesih lahko zadovoljivo opravi svojo nalogo, mora pa biti uporabna v vseh razmerah in uspešna v boju s pršičem in južnim snegom.

Miro Pucelj

Zima po zadnjih napovedih še ni končana in nas tako še čaka čiščenje snega. To delo močno olajšajo snežne freze. To so dobri stroji, ki pa lahko povzročijo pri uporabniku veliko slabe volje, če ne zadovoljijo njegovih zahtev. Še najpogostejša napaka v preteklosti je bila neučinkovitost v južnem snegu, ki se je odražala s stalnim mašenjem izmetnega kanala. Taka freza je neprimerna za naše razmere in tudi zato se pred nakupom stroja pozanimajte o učinkovitosti glede na različne vrste snega. Za vašo lažje odločanje o nakupu, letošnjem ali v kateri od prihodnjih zim, ponujamo nekaj nasvetov tudi glede uporabe.

Eno- in dvostopenjske

Freze lahko ločimo na eno- in dvostopenjske. Prve so namenjene manjšim površinam, bistvo takih frez pa je, da imajo samo en ventilator oziroma rotor, ki reže sneg in ga hkrati meče skozi žleb na stran. Kljub navidezni šibkosti se vsaj Hondina (le primer), ki je opremljena z gumijastim vretenom, dokaj dobro obnese in zagotovo nekako najbolj na čisto očisti površino, ki je tudi zaradi gume na vretenu ne poškoduje. Vseeno pa vas opozarjamo, da je to freza, ki je namenjena le čiščenju manjših poti okoli hiš.

Takoj ko moramo očistiti sneg z dovoznih poti in malo večjih površin, je nujna dvostopenjska. Kakšna, kako močna, na kolesih ali gosenicah, so pogosta vprašanja. Najprej morate vedeti, da je bistvo za učinkovit izmet tudi mokrega snega dovolj močan motor (5 KS za raven teren že nekako zadostuje) in konstrukcija stroja. Nekatere freze imajo preozke izmetne kanale in pri njih se pogosto dogaja, da rotor ne more izvreči mokrega snega. Nekateri potem svetujejo, da je potrebno odstraniti posebni kovinski rogovilici na izmetu, vendar tudi to ne pomaga. Freza mora biti konstruirana za vse vrste snega, ne pa da ob južnem snegu ves čas čistite izmetni kanal, na koncu pa obupate in sneg očistite z lopato. Odločilno za učinkovito delo in izmet je razmerje med hitrostjo rezila, ki zajema sneg, in hitrostjo lopatic, ki sneg mečejo skozi izmetni kanal. To razmerje hitrosti je na primer pri Hondi približno 1 : 10, kar zagotavlja dovolj veliko hitrost, da freza uspešno in dovolj daleč meče tako pršič kot povsem južni sneg. Enako lahko zagotavljamo tudi za freze partner in še neka-tere.

Več v tiskani izdaji Nedeljskega.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor