Kot je danes na novinarski konferenci po seji vlade poudaril Pahor, si na mestu okoljskega ministra želi strokovnjaka, ki ima tudi managerske sposobnosti, da lahko vodi okoljsko politiko, ki bo pomembno vključena tudi v izhodno strategijo Slovenije.

Predsednik vlade je ministra Erjavca, ki je tudi predsednik koalicijske DeSUS, zaprosil, da mu čimprej sporoči možnega kandidata za novega okoljskega ministra, da bo lahko nato predlog uskladil z drugimi koalicijskimi partnerji. "Želim, da bi bilo to storjeno čimprej," je poudaril Pahor.

Poslanska skupina DeSUS se je danes v Slovenj Gradcu sestala s tamkajšnjim županom in poslancem Matjažem Zanoškarjem o morebitnem njegovem prevzemu vodenja ministrstva za okolje in prostor po pričakovani razrešitvi Erjavca z ministrskega mesta. Zanoškar je pristal na to, da se kadrovski postopek za iskanje kandidata na mestu okoljskega ministra začne tudi z njegovo kandidaturo, obenem pa se razširi še na druga imena. Ob tem je še dodal, da ima vse do konca možnost drugačne odločitve.

Vlada mora delovati nemoteno

Pahor je poudaril, da je zanj trenutno najbolj pomembno, da vlada deluje kakovostno in nemoteno. Minister Erjavec bo, kot je ponovil premier, svoje dolžnosti opravljal do predvidene razrešitve. V zvezi z možnostjo pobude za ustavno presojo zakona o računskem sodišču, ki predsedniku vlade nalaga razrešitev ministra, ko ga k temu pozove računsko sodišče, je Pahor poudaril, da je zakon jasen, da pa je vprašljiva njegova interpretacija.

Premier je spomnil tudi na primer zahteve računskega sodišča za razrešitev okoljskega ministra Janeza Podobnika v času prejšnje vlade. Kot je dejal, je takratni premier Janez Janša leta 2007 zavrnil poziv računskega sodišča za razrešitev okoljskega ministra. Takrat je večina pravne stroke in politične javnosti ostro napadla premiera Janšo, ker poziva računskega sodišča ni upošteval.

Pahor je še povedal, da se je glede poziva računskega sodišča posvetoval s svetovalci in dobil tudi odgovor. "V tem dokumentu je zapisana nesporna ugotovitev, da je praksa interpretacije računskega sodišča taka, da od premiera skoraj terja, da predlaga razrešitev. Vprašanje pa je, ali je to prava interpretacija." je pojasnil.

Čim prej do kakovostnega ministra

Kot je še dejal Pahor, je zdaj najbolj pomembno, da čim prej pridemo do novega okoljskega ministra, ki bo kakovosten, in da lahko vlada v tem času dela nemoteno. Nato pa bodo razčiščevali zadeve glede zakona o računskem sodišču.

Kot je znano, je računsko sodišče v torek premieru predlagalo razrešitev ministra Erjavca zaradi hude kršitve dobrega poslovanja ministrstva za okolje in prostor. Pahor je po sestanku z Erjavcem napovedal, da bo DZ razrešitev predlagal v 15 dneh. Dan zatem je DeSUS pozval, naj mu predloži novega kandidata stranke za ministra za okolje in prostor. Skupaj s predlogom za razrešitev želi namreč v državni zbor posredovati tudi predlog za imenovanje novega ministra.