Ob današnjem svetovnem dnevu se spominjamo deportacije več kot 1200 študentov praške univerze v nacistična koncentracijska taborišča. Spomin na omenjeni dogodek so prvič obhajali dve leti kasneje, s časom pa je postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Tako je 17. november postal tudi dan grških študentov v spomin na upor atenskih študentov zoper vojaško hunto leta 1973. Isti dan leta 1989 pa štejemo tudi za začetek t.i. žametne revolucije v tedanji Češkoslovaški.

Po podatkih državnega statističnega urada (Surs) se Slovenija po odstotku prebivalcev v starosti med 25 in 34 let z visokošolsko izobrazbo s 30,1 odstotkom uvršča v sredino lestvico držav članic EU ter pred vse štiri njene sosede.

Prav tako narašča delež žensk s terciarnim izobraževanjem. V koledarskem letu 2008 je na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih diplomiralo 17.221 študentov, od tega dve tretjini žensk. Tudi v tem letu so - kot že nekaj prejšnjih let - med diplomanti v Sloveniji prevladovali diplomanti družbenih ved, poslovnih ved in prava, in sicer so predstavljali polovico vseh diplomantov terciarnega izobraževanja; med njimi je bilo 71 odstotkov žensk. Število diplomantov je bilo najnižje na področjih znanost, matematika in računalništvo ter kmetijstvo in veterina, še navajajo na Sursu.

V Sloveniji je bilo v študijskem letu 2008/09 v programe višješolskega strokovnega in visokošolskega študija vpisanih 114.391 študentov, kar je manj kot v predhodnih treh študijskih letih. Upad si v Sursu razlagajo z manj številnimi generacijami, saj je bil delež vključenih v tovrstno izobraževanje enak deležu iz prejšnjega leta. V terciarno izobraževanje je bilo tako vključenih 36 odstotkov moških in 58 odstotkov žensk v starosti med 19 in 24 let. Tudi v tem študijskem letu je bila skoraj polovica vseh prebivalcev v omenjeni starosti vključena v terciarno izobraževanje, ugotavljajo na Sursu.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) bo svetovni dan študentov zaznamovala s številnimi dogodki in dejavnostmi. Osrednji dogodek bo študentska plesna predstava Trip za 3, ki razgalja bolonjsko reformo na provokativen, zapeljiv, zabaven in predvsem drugačen način. Izkupiček od prodaje vstopnic - te bodo na voljo za pet evrov - bo namenjen Fundaciji Študentski tolar, ki pomaga socialno ogroženim študentom.

Resor za študijsko problematiko ŠOU v Ljubljani je ob tej priložnosti že v ponedeljek priredil cikel predavanj, v sredo pa bo na vrsti okrogla miza z naslovom Smo študentje predali štafeto v teku za študentske pravice?

Vse do četrtka se študenti ljubljanske univerze lahko udeležijo tudi brezplačne fotografske delavnice Ujemi študentski trenutek. Prav tako se v tem tednu začenjajo številne brezplačne ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale do konca decembra.

Velja omeniti še, da bo ljubljanski ŠOU skupaj s Klubom študentskih družin Slovenije v sredo odprl pet novih otroških igral v Rožni dolini.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) pa bo ob današnjem dnevu v sodelovanju z Art kinom Odeon iz Izole omogočila vsem študentom brezplačen ogled filmske predstave Vampirska ljubezen. Prav tako se bodo študentje v prostorih MKSC v Kopru lahko udeležili predavanja z naslovom Mladi Marx, problematika lastnine, odtujenega dela, eksploatacije in kritika Hegla.

V Novi generaciji SLS pa ob dnevu študentov opozarjajo, da se navkljub gospodarsko-socialni krizi v Sloveniji še vedno ne zavedamo potenciala, ki ga nosi študentska populacija. Kot poudarjajo v sporočilu za javnost v podmladku SLS, bi z veseljem podprli vsako spremembe visokošolskega sistema v smeri večje učinkovitosti in konkurenčnosti. Predvsem se jim zdi, da je nujna pospešitev prehoda na bolonjski sistem visokega šolstva.

Glede ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča v Novi generaciji poudarjajo, da je prvo leto svojega mandata zaznamoval bolj z različnimi aferam, ki se vežejo na njegovo preteklost, kot s kakšnimi vidnimi uspehi v svojem resorju. V Sloveniji so namreč nujne dodatne spremembe zakonodaje v visokem šolstvu, so še prepričani v podmladku SLS.