Nova evropska poslanca SDS sta Milan Zver in Romana Jordan Cizelj, na listi SD sta bila izvoljena Zoran Thaler in Tanja Fajon, poslanci pa bodo naslednjih pet let tudi Lojze Peterle (NSi), Jelko Kacin (LDS) in Ivo Vajgl (Zares). Po delnih podatkih DVK so bili vsi razen Jordan Cizljeve izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Volilna udeležba zaenkrat še vedno pod 20 odstotki

Volilna udeležba na evropskih volitvah je bila po podatkih, obdelanih do 20.05, 20,80-odstotna, kar pomeni 353.593 volivk in volivcev, je Državna volilna komisija objavila na spletnih straneh. Najvišjo volilno udeležbo beležijo na območju volilne enote Kranj, in sicer 23,33-odstotno, najmanjšo pa v Mariboru, in sicer 17,34.

V volilni enoti Ljubljana-Center beležijo 22,69-odstotno volilno udeležbo, v enoti Ljubljana-Bežigrad pa 21,56.

V volilni enoti Postojna se je volitev udeležilo 21,29 odstotka volivcev, v Novem mestu 21,08, na Ptuju 19,56 in v Celju 19,52 odstotka.

Pred petimi leti je na volitvah v Evropski parlament v Sloveniji od skupno 1.628.918 volilnih upravičencev glasovalo 461.879 volivcev ali 28,35 odstotka.

Od začetka volilnega molka do zaprtja volišč 33 domnevnih kršitev

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve (MNZ) je od začetka volilnega molka do danes do 19. ure prejela 33 telefonskih klicev glede domnevnih kršitev volilnega molka. Največ kršitev so zabeležili na območju Ljubljane z okolico, in sicer 13, kažejo podatki na spletnih straneh MNZ.

Osem kršitev so zabeležili na Štajerskem, po pet na Primorskem in Gorenjskem ter dve kršitvi v Prekmurju.

V soboto je dežurna služba zabeležila skupaj 13 kršitev, od tega štiri v Ljubljani z okolico, štiri na Primorskem, tri na Štajerskem in po eno kršitev v Prekmurju in na Gorenjskem.

V nedeljo je bilo 20 domnevnih kršitev. Devet so jih zabeležili v Ljubljani z okolico, pet na Štajerskem, štiri na Gorenjskem ter po eno v Prekmurju in na Primorskem.

Za Janšo aroganca vlade vplivala na rezultat evropskih volitev

Predsednik SDS Janez Janša je po objavi rezultatov vzporednih volitev za Pop TV dejal, da v SDS pričakujejo, da bo vladna koalicija "signal vzela resno, hitreje predlagala boljše protikrizne ukrepe in bo pripravljena tudi bolj prisluhniti vsem, ki imajo še kakšno idejo, in ne mislila, da sami znajo vse". "To je zmaga, za katero smo v SDS resno delali," je dejal.

"Vlada je doslej pustila šibak vtis, kar se je odrazilo tudi na teh volitvah. Bila je preveč arogantna, saj so prejemali dobre predloge od ljudi, iz gospodarstva in od opozicije, pa so jih v glavnem zavračali. Upam, da bo zdaj drugače," je dejal Janša po objavi prvih delnih podatkov DVK.

Na vprašanje, kateri ministri so ovira za opozicijsko-koalicijsko sodelovanje, je Janša dejal, da "ne gre za to" in tega sam ni postavljal kot pogoj.

"Ministri, ki se ukvarjajo s protikriznimi ukrepi, so predvsem ovira za to vlado, da bi bolj učinkovito odgovarjala na izzive gospodarske krize. Mi smo pripravljeni na sodelovanje v okviru partnerstva za razvoj s katero koli vlado, ker gre za nacionalni interes," je še dodal Janša po objavi prvih delnih podatkov Državne volilne komisije o volitvah v Evropski parlament.

Zver: Rezultat volitev je sporočilo vladajočim strankam, da volilno telo ni zadovoljno

Rezultat volitev je sporočilo vladajočim strankam, da volilno telo ni zadovoljno, je po objavi vzporednih volitev za STA dejal Milan Zver in dodal, da bi se na mestu tistih, ki vladajo, nekoliko zamislil nad rezultatom. SDS po njegovem slavi prepričljivo zmago, ki je tudi posledica tega, "da je stranka v volilno kampanjo vložila veliko truda".

Po Zverovih besedah je na dober izid stranke verjetno vplivalo tudi to, da je stranka imela v maju volilni kongres, kar je "vplivalo na njeno prepoznavnost". Stranka je po njegovem imela tudi dobro volilno kampanjo, ki ni temeljila zgolj na nosilcu, ampak vsakemu posameznemu kandidatu.

Sam je sicer računal, da bo afera z Gregorjem Golobičem prerazporedila glasove znotraj levega političnega bloka, vendar se to po njegovem ni zgodilo.

Za Pahorja so delni rezultati volitev ugodni za SD

Prvak SD in premier Borut Pahor je po objavi delnih rezultatov za POP TV dejal, da so delni rezultati volitev ugodni za SD. "Glede na vse okoliščine smo v SD dosegli lep rezultat, boljši kot pred petimi leti, in prav mogoče je, da bomo imeli dva poslanca," je ocenil.

"Tekmovali smo na levi sredini s podvojeno konkurenco in smo kljub dejstvu, da smo vladajoča stranka, uspeli dejansko dobiti poslanko in poslanca, kar štejem za soliden rezultat s spodbudo," je poudaril in čestital zmagovalcem oz. vsem izvoljenim poslankam in poslancem. Zaželel jim je, da bi dobro opravljali svoje delo.

"Čaka nas veliko težkih odločitev. Vedeli smo, da prevzemamo državo v času recesije. Računam na to, da bomo uspeli s to koalicijo premagati vse težave," je še dejal Pahor.

Thaler: Udeležba in rezultati kažejo na razpoloženje v državi

Če bodo Socialni demokrati na evropskih volitvah dobili dva evropska poslanca, je to vendarle dvakrat več kot pred petimi leti, je rezultate vzporednih volitev ocenil nosilec liste Zoran Thaler. S takšnim izidom je zadovoljen, ugotavlja pa, da tako udeležba kot rezultati kažejo na razpoloženje v državi.

Glede na različne rezultate vzporednih volitev Thaler meni, da bo nocoj res treba počakati do 22. ali 23. ure, da bodo rezultati čim bolj točni.

Peterle: NSi živi

"Nova Slovenija se v slovenski politični prostor vrača kot močna stranka. Napovedovali so nam konec, napovedovali so nam smrt. NSi živi, gre naprej," je prve neuradne rezultate evropskih volitev komentiral nosilec liste Lojze Peterle.

"NSi si je zagotovila pomemben rezultat, ki prispeva tudi k zmagi evropske desnice," je poudaril Peterle in dodal, da je glede na prejšnji mandat stranka svoj rezultat okrepila za tri odstotke. "Na gospodarsko krizo bo prišel pravi odgovor s strani evropskih krščanskih demokratov," je dejal.

Kot je povedal Peterle, je NSi z izbrano listo dosegla izjemen rezultat: "Volivci vedo, kaj je naš program, vedo kdo so ljudje, ki lahko program uresničijo." Rezultat je po njegovem mnenju plod aktivne volilne kampanje: "En mesec smo bili med ljudmi in spoznali Slovenijo še podrobneje in to zaupanje je za nas izredno pomembno."

Za Novakovo napovedi vzporednih volitev odličen rezultat

"V NSi smo zelo zadovoljni, saj smo po podatkih vzporednih volitev tretja najmočnejša stranka v državi," je po objavi vzporednih volitev na TV Slovenija, ki stranki NSi napovedujejo izvolitev enega poslanca v Evropski parlament, povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

To je odličen rezultat, glede na to, da je NSi v jesenskih parlamentarnih volitvah izpadla iz državnega zbora, je dejala. Glede na to, da Slovenijo v Evropskem parlamentu zastopa sedem poslancev, je uspeh, da smo med tolikimi listami dobili svojega poslanca, je poudarila. Hkrati pa je dejala, da NSi verjetno ne manjka veliko za izvolitev tudi drugega poslanca.

V tem slogu bodo v stranki po napovedih Novakove delali naprej. "Kot ekipa smo dobro delali tudi v volilni kampanji, podpirali smo drug drugega, in verjamem, da se bomo tako povzpeli nazaj v državni zbor," je izjavila predsednica stranke.

Kresalova: Glede na državnozborske volitve več kot podvojili rezultat

Rezultat je res daleč od tistega pred petimi leti, vendar je tudi daleč od rezultata izpred dobrega pol leta na državnozborskih volitvah. "Več kot podvojili smo rezultat, zato veselje ne more izostati," je po objavi rezultatov vzporednih volitev na TV Slovenija, ki LDS napovedujejo en poslanski sedež, dejala predsednica stranke Katarina Kresal.

Kot je dodala, bodo seveda žalostni, če poslanca ne bodo dobili, ampak, pravi, počakajmo do uradnih rezultatov.

Kacin: Volivci so odločili in treba bo prešteti glasove

Nosilec liste LDS na volitvah v Evropski parlament Jelko Kacin je na volitvah pričakoval nekoliko višjo volilno udeležbo. Kot pravi, "so volivke in volivci odločili in treba bo prešteti glasove".

Poudaril je, da bo Državna volilna komisija sporočila rezultat in tega bodo upoštevali. Sicer pa je tudi sam zadovoljen, saj so vsaj za dvakrat podvojili rezultat od zadnjih državnozborskih volitev.

Golobič: Nocojšnji izid lajša odločitev glede odstopa

Rezultat vzporednih volitev TVS, ki Zares napovedujejo okoli 11 odstotkov glasov, je po besedah predsednika stranke Gregorja Golobiča dober. "Nocojšnji izid lajša mojo odločitev, v kakšnem smislu pa, se lahko razume na različne načine in to naj ostane še odprto," je dejal glede odločitve o odstopu zaradi afere Ultra.

Kot je dejal Golobič, je rezultat, kot ga napovedujejo vzporedne volitve in raziskava, dober, saj "gre za izboljšanje rezultata na parlamentarnih volitvah". To Golobič pripisuje predvsem "precejšnjemu trudu stranke", "kvalitetni kandidatni listi" in "želji ljudi, da stranka Zares ostane razpoznavna in močna na slovenskem političnem prizorišču".

Vajgl: Tisto, kar šteje, so uradni rezultati

Nosilec liste Zares Ivo Vajgl rezultatov vzporednih volitev TVS, ki Zares napovedujejo eno poslansko mesto, ni želel komentirati. Kot je dejal, teh rezultatov niti ne želi poznati in bo počakal uradne rezultate. "Tisto, kar šteje, so uradni rezultati," je poudaril.

Glede afere Ultra je Vajgl dejal, da je prepričan, da so bili "posusni kunec za nek medijski linč". "Mislim, da smo ga dobro prestali. Ne vem pa, če je to dober način izvajanja in priprav na demokratične volitve," je še dodal.

Erjavec zadovoljen z doseženim rezultatom

Z rezultati evropskih volitev so v DeSUS zadovoljni, a jim je žal, da niso uspeli priti v Evropski parlament, je po objavi prvih delnih podatkov DVK o izidu volitev v Evropski parlament v Sloveniji dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Prepričan je, da rezultat volitev ne bo vplival na notranjepolitične razmere.

Po besedah Erjavca so v DeSUS potrdili rezultat z državnozborskih volitev. Desus bi bil po njegovem v Evropskem parlamentu potreben, saj bi se zavzemal za starejše. Eden ključnih problemov EU je gotovo staranje prebivalstva, je dejal.

Jelinčič: Slovenski volivci so ponovno pokazali nezrelost

Slovenski volivci so spet pokazali nezrelost, saj so nacionalne stranke v vsej Evropi v porastu, pri nas pa so ljudje še vedno prestrašeni, je po neuradnih izidih dejal prvak SNS Zmago Jelinčič, ki nad rezultati ni presenečen. "Ljudem še vedno v glavo tolče bivši režim, da morajo biti hlabčevski in ponižni in ne razmišljati z lastno glavo," pravi.

"Volivci bodo dobili, kar so izbrali. Doslej smo imeli v evropskem parlamentu sedem poslancev, ki niso nič naredili, sedaj jih bo spet sedem, ki spet ne bodo naredili nič. Ampak ljudje so se tako odločili in če so bili neumni, so bili pač neumni," je v izjavi za STA dejal Jelinčič.

Po njegovih besedah je namreč zelo majhen odstotek volilnega telesa pameten in razmišlja v dobrobit Slovenije, "večina volilnega telesa pa še vedno tava v temi". Kot je pojasnil, so pred volitvami vse politične stranke pričakovale "ne vem koliko sedežev, edino SNS se je s pričakovanji norčevala iz tistih, ki so mislili, da je to resno".

Volilna udeležba je po ocenah predsednika SNS logična in so pri tem volivci "pokazali veliko mero pameti". Ljudem je namreč, tako Jelinčič, za evropske volitve vseeno: "Videli so, da nam Evropa ne da nič dobrega, da nam samo jemlje".

Žerjav: Rezultati vzporednih volitev kažejo na ne najboljši rezultat SLS

Vsekakor rezultati vzporednih merjenj kažejo na ne najboljši rezultat SLS, za dokončen komentar pa bodo počakali do prvih neuradnih rezultatov, je po objavi rezultatov vzporednih volitev za STA dejal predsednik SLS Radovan Žerjav.

Po Žerjavovih besedah je v tem trenutku težko govoriti o vzrokih za ta rezultat. "Ko sem prevzel stranko, sem ugotavljal, da bo potrebno marsikaj spremeniti, tako v samem delovanju stranke kot sicer", je pojasnil in zatrdil, da bo potrebno trdo delati in graditi na novem zaupanju. "In to bomo kmalu tudi pričeli," je dodal.