V studiu Televizije Slovenija se bo v petek ob 20.30 odvijal jubilejni, 15. festival Slovenska polka in valček - ali krajše SPV. Festival je v svoji zgodovini postal dodobra prepoznaven med ljudmi, sploh pa je ves čas skrbel za ohranjanje slovenske ljudske pesmi in glasbenega izročila ob spremljavi harmonike. Na njem so se zvrstili številni narodnozabavni ansambli, ki so si s svojim nastopom utrli pot med zvezde slovenske narodnozabavne glasbe.

Vsega je kriva Golica

Rojstvo slovenske narodnozabavne glasbe sicer uradno sega v leto 1952, ko je začel delovati ansambel bratov Avsenik. Njihove skladbe so še danes med najbolj prepoznavnimi in največkrat predvajanimi na svetu. Zlasti Na Golici, ki je, dokazano, največkrat predvajana skladba na evropskih radijskih postajah in je bila kot edina inštrumentalna uspešnica uvrščena tudi v izbor za Hit stoletja, na katerem so jo postavili ob bok tako znanim imenom, kot so The Beatles, Boney M in Abba. Postala je zimzelena in doživela nešteto priredb, slišati pa jo je mogoče celo na športnih igriščih. Ravno zato, ker je postala narodnozabavna glasba v zadnjih letih tako priljubljena, še zlasti med mladimi, kar je posebno razveseljivo, je prav, da je našla svoj prostor tudi na javni televiziji. Za nastop na festivalu SPV je med ansambli vselej vladalo zelo veliko zanimanje, prijave so deževale, tisti, ki se jim je uspelo uvrstiti med finaliste, pa so že sam nastop na festivalu šteli za velik uspeh.

Dosedanji zmagovalci

Sploh pa so bili kovani v zvezde tisti, ki jim je na festivalu uspelo zmagati. Kar nekaj jih je, ki jim je to uspelo celo večkrat. Dosedanji absolutni rekorderji so člani ansambla Modrijani, ki jim je z valčki uspelo zmagati trikrat. Prvič z valčkom Ajda na polju, drugič z valčkom Neskončno zaljubljena in tretjič, lani, z valčkom Pusti mi pesmi. Dvakrat zaporedoma je z valčkoma Ranjeno srce in Pesem zvonov uspelo zmagati tudi zasedbi Štajerskih 7, medtem ko so Mladi Dolenjci enkrat slavili z valčkom Brez otroških oči, drugič pa s polko Očka bom postal. S po eno zmago pa so se v anale SPV doslej zapisali tudi ansambli Ekart, Igor in Zlati zvoki, ansambel Petra Finka, Čuki, Vrisk, Korenine, Storžič, Spev, Ptujskih 5, ansambel Slovenija, Slovenski kvintet, Frajkinclari, Primorski fantje, Kvintet Dori, Vita, Vitezi Celjski, Vesele Štajerke, Navihanke, Zlati muzikanti, Bum in Tapravih 6.

Nagrada pomeni prestiž

Zmagovalni ansambli vsi po vrsti zatrjujejo, da zmaga na tem festivalu pomeni prestiž, ki si ga vsak želi. Predvsem pa so se jim z zmago odprla številna nova vrata. "Modrijani smo na SPV zmagali celo s štirimi valčki, saj smo lani dobili potrditev tako od strokovne komisije kot tudi od občinstva. Zanimivo je, da nobene zmage nismo praznovali, saj smo vedno odhiteli domov, da smo si nabrali novih moči za nastope, ki so sledili naslednji dan. Pred lanskim nastopom v finalnem večeru smo bili sploh na trnih, saj je skladba Pusti mi pesmi izredno zahtevna in smo jo, priznamo, pridno vadili kar nekaj tednov zapored vsako noč, saj čez dan za to ni bilo časa. Smo se pa uspešno predstavili tudi že v revijalnem delu festivala, na katerem smo nastopili skupaj s Storžiči in Zlatimi muzikanti ter plesalci Mojce Horvat, letos pa bomo nastopili z množico mladih harmonikarjev," pripoveduje vodja ansambla Blaž Švab. Prijetne vtise imajo tudi člani ansambla Spev, ki so se festivala udeležili šele potem, ko so osvojili vse lovorike na drugih festivalih narodnozabavne glasbe. "Nastop in zmaga na tem imenitnem festivalu je bila pika na i in samo potrditev, da so bile upravičene tudi vse druge nagrade na festivalih. Zlasti pa smo ponosni, ker smo bili prvi, ki nam je uspelo osvojiti tako nagrado strokovne komisije kot tudi nagrado občinstva. Po tem uspehu je bilo zanimanje za naše nastope seveda le še večje in so se nam odprla številna nova vrata," pravi Erik Hribernik, vodja ansambla Spev.

Gneča med voditelji

Ne le med ansambli, tudi med voditelji je bilo zanimanje za vodenje festivala vselej veliko. V štirinajstletni zgodovini so se v tej vlogi zvrstila številna znana imena, kot so Barbara Novljan, Franc Pestotnik, Smilja Baranja, Petra Debelak, Jože Galič, Natalija Verboten, Andrej Hofer, Maja Šumej, Braco Koren, Boris Kopitar, Magdalena Kropiunig, Matej Recer in Lučka Počkaj. Letos bosta v vlogi voditeljev Andrej Hofer in igralka Ana Dolinar.

Na letošnji razpis je prispelo 79 skladb, strokovna komisija (sestavljali so jo Janez Goršič, Ivo Umek in Franc Mihelič) pa je znova izbrala ducat ansamblov, ki se bodo predstavili s šestimi polkami in prav toliko valčki. Valčke bodo izvajali ansambli Krjavelj, skupina Zaka' pa ne, ansambel Bratov Jamnik, Korenine, ansambel Roka Žlindre in ansambel Franca Žerdonerja, polke pa Sicer, ansambel bratov Gašperič, Polka punce, Cvet, Golte in Orion.

Na festivalu bodo izvajalcem podelili tri nagrade, in sicer bo strokovna komisija izbrala slovensko polko in slovenski valček za leto 2009, gledalci pa bodo s telefonskim glasovanjem izbrali najboljšo skladbo festivala v celoti.