Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Janez Stanovnik: Za povojne poboje sem vedel, a se ne počutim krivega

Ljubljana -  Za povojne poboje "sem vedel, vendar ne čutim nobene krivde, da o tem nisem govoril," je na seji glavnega odbora ZZB NOB dejal Janez Stanovnik. Kot je dejal, se je zavedal, da bi odpiranje tega vprašanja pomenilo odpiranje ran. Povedal je tudi, da cilj NOB ni bila zgolj osvoboditev, ampak tudi socialna revolucija, izgradnja novega družbenega reda.

Janez Stanovnik (Foto: Indirekt)

Kot je v svojem političnem poročilu o delu zveze v letu 2008 povedal predsednik Zveze združenj borce za vrednote NOB (ZZB NOB) Janez Stanovnik, je o tem, da je za poboje vedel, zanj težko govoriti, vendar mora vseeno povedati. Z obujanjem povojnih pobojev namreč po njegovem prihaja do odpiranja starih ran, prav tako za poskus rehabilitacije kolaboracije, kar je zanj nedopustno. Tudi zaradi tega sam ne vidi možnost, da bi v narodu lahko prišlo do nagle sprave, je poudaril.

Stanovnik je prepričan, da so imeli poboji legitimiteto pri takratnih zahodnih zaveznikih. V povezavi s tem je navedel sestanek predstavnika jugoslovanske vlade Alojzija Kuharja pri predstavniku takratne angleške vlade v Londonu, pri čemer naj bi mu slednji povedal, da so se "zavezniki odločili, da bodo vse kvizlinge vračali v dežele, kjer so povzročali zločine".

Tudi angleški predsednik Winston Churchill naj bi po besedah Stanovnika leta 1943 v svojem pismu ameriškemu predsedniku Theodoru Rooseveltu in ruskemu voditelju Josipu Visarijonoviču Stalinu priporočil, naj se odločijo, da "kolaborantom ne bodo dali statusa vojnih ujetnikov", ampak da jim bo pravično sodil narod dežel, iz katerih prihajajo.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB poboje obsoja, je pojasnil Stanovnik. Kot je poudaril, jih poboje zveza obsoja zato, ker pobitim ni bilo pravično sojeno, ne pa zato, ker bi v zvezi mislili, da so bili med pobitimi vsi nedolžni. Hkrati pa razumejo okoliščine, v katerih so se poboji dogajali, je dejal.

Glede NOB je v svojem političnem poročilu povedal, da njen cilj ni bila samo osvoboditev, ampak tudi "revolucija, socialna revolucija, to je zgraditev novega družbenega reda".

Za gospodarsko-finančno krizo pa meni, da je do nje prišlo zaradi prevelike koncentracije bogastva na eni in prevelike koncentracije revščine na drugi strani. Da se bo to zgodilo, je, kot je dejal, pravilno napovedal že Karl Marx. Zaradi kolapsa, ki smo mu priča, po njegovem zdaj prihajamo v dobo skrajne negotovosti, iz katere pa lahko pridemo le ob spoštovanju vrednot, ki so bile ustvarjene v času NOB.

Stanovnik je bil danes kritičen tudi do Študijskega centra za narodno spravo in kriminalistično preiskavo povojnih pobojev z imenom Sprava. Glede centra meni, da je to center za rehabilitacijo kolaboracije, ki hkrati izdaja literaturo, ki blati partizanstvo in NOB. Pri akciji Sprava pa gre po njegovem za kopanje razdora.

Glavni odbor ZZB NOB je sicer na današnji seji potrdil mandate novih članov ter obravnaval predlog zaključnega računa in letnega poročila zveze za leto 2008.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Huda jama je razvnela tudi Črnogorce: Tamkajšnja opozicija zahteva dogovor s Slovenijo o žrtvah pobojev Svet

Huda jama je razvnela tudi Črnogorce: Tamkajšnja opozicija zahteva dogovor s Slovenijo o žrtvah pobojev

Črnogorska opozicijska koalicija srbske Narodne stranke in Demokratske srbske stranke je od vlade v Podgorici zahtevala oblikovanje sporazuma s Slovenijo o ekshumaciji žrtev iz Črne gore, ki so bile po drugi svetovni vojni pobite na ozemlju Slovenije, poroča črnogorska tiskovna Več »

V Barbara rovu kriminalisti končali z delom, na vrsti so forenziki s preiskavami okostij Lokalno

V Barbara rovu kriminalisti končali z delom, na vrsti so forenziki s preiskavami okostij

V Barbara rovu rudnika v Hudi Jami na območju Laškega so kriminalisti danes končali z delom, v rov pa so prišli strokovnjaki z Inštituta za sodno medicino, ki bodo preiskovali skelete pobitih ljudi, je povedal direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Več »

Drobnič:  "Stanovnik naj se ne spreneveda", da povojnih pobojev niso izvedli partizani, ampak Jugoslovanska armada Lokalno

Drobnič: "Stanovnik naj se ne spreneveda", da povojnih pobojev niso izvedli partizani, ampak Jugoslovanska armada

Storilci pobojev po drugi svetovni vojni so slovenski partizani, ki so jih vodili komunisti, je dejal nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič. Po njegovih besedah prikrita grobišča dokazujejo, da je "od leta 1941 do 1945 šlo za totalitarni boljševiški komunizem, ki je napadel slovenski... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor