Kot so še pokazali izidi "volitev", ki so se jih lahko udeležili udeleženci sprejema, je za republikanskega protikandidata Obame Johna McCaina glasovalo 29 udeležencev, medtem ko je Ralph Nader zbral dva glasova.

Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je s srečanjem v ljubljanskem Grand Hotelu Union, ki so se ga udeležili številni predstavniki iz sveta politike, gospodarstva in kulture, posvetilo prav ameriškim predsedniškim volitvam in zato pripravilo tudi več video prispevkov na to temo. O kandidatih, Obami in McCainu, ter njunih volilnih programih pa so debatirali tudi dijaki ljutomerske gimnazije Frana Miklošiča.

Kot je v nagovoru dejal ameriški veleposlanik Ghafari, je čas tokratnih volitev za vse Američane zelo razburljiv, za preostali svet pa nedvomno zanimiv. Dodal je, da je bila tokratna kampanja za volitve, na katerih Američani izbirajo 44. predsednika ZDA, ena najdaljših, kar pomni in zagotovo ena najostrejših. "Ne glede na izid bo rezultat prvi za našo državo. Ali bomo imeli prvega predsednika afroameriškega porekla ali pa prvo podpredsednico," je še dejal veleposlanik.

Veleposlanik Ghafari je spregovoril še o zapletenem volilnem procesu v ZDA, zaradi katerega so včasih zbegani celo Američani, skrivnosten pa se zdi tudi tujim državam. Posebej pa je omenil 20. januar, inavguracijski dan, ko se predsednik ZDA poslovi od položaja. Kot je dejal, se v ameriški zgodovini ni nikoli zgodilo, da tega prehoda ne bi bilo. Niti enkrat se ni zgodilo, da bi morala vojska uveljaviti izide volitev, niti enkrat se ni zgodilo, da predsednik v odhodu položaja ne bi hotel prepustiti nasledniku, in niti enkrat se ni zgodilo, da bi ljudi, ki so glasovali za stranko, ki je izgubila na volitvah, zaradi tega napadali, je opozoril.

"Če lahko naš politični proces, z vsemi svojimi krepostmi in slabostmi, z vsemi resnimi trenutki in brezskrbnimi vidiki služi kot primer svetu, je to resnica inavguracijskega dne, ko je uveljavljena volja večine, obenem pa so zaščitene pravice manjšine," je zbranim še dejal veleposlanik ZDA.

Na veleposlaništvu ZDA v Sloveniji so pripravili tudi volitve za ameriške državljane, ki živijo v Sloveniji. Za predsedniške kandidate je glasove oddalo približno 150 ameriških državljanov, ki so se registrirali za volitve. Kot so pojasnili na veleposlaništvu, so poleg tega ameriški državljani v Sloveniji svoje glasove oddali tudi po pošti.